Kisgyerek

10 dolog, ami tönkreteszi a párkapcsolatot

Bár minden párkapcsolat egyedi, vannak olyan "típusproblémák", melyek bizony nagyon könnyen szakításhoz vezethetnek. Hogyan előzhetjük vagy kezelhetjük ezeket? Vagyis: hogyan menthetjük meg a kapcsolatunkat?
2018. Augusztus 11.
10 dolog, ami tönkreteszi a párkapcsolatot

Káros szokások

Lehet, hogy a fiataloknál, tinédzsereknél kifejezetten vonzó a rosszfiús vagy rosszlányos viselkedés, de a felnőtteknél – különösen, ha már gyereke is van valakinek – kifejezetten visszatetsző lehet, például a dohányzás, a túlzott alkoholizálás, vagy éppen a meggondolatlan költekezés (nem is beszélve arról, hogy ezek a szokások az egészségünket is tönkreteszik). Sokaknak sikerül egyedül is megszabadulni ezektől a szokásoktól, de akár szakember segítségét is igénybe vehetjük!

Hűtlenség

A hűtlenség az egyik legfájdalmasabb dolog, ami megtörténhet egy párkapcsolatban: ha megcsaljuk a másikat, visszaélünk a bizalmával, összetörjük a szívét. Rendkívül nehéz visszaszerezni az elveszített bizalmat, de nem lehetetlen! A hűtlenséget azonban még mindig könnyebb megelőzni: ha úgy érezzük, hogy a “kelleténél” erősebb érzelmekkel kezdünk egy harmadik felé fordulni, először magunkban tisztázzuk, mit is szeretnénk. Egy teljesen új – és bizonytalan – kapcsolatot? Vagy az új szereplő figyelmeztetés, hogy valami hiányzik?

A feszültség levezetése – a párunkon

Hányszor fordult már elő veled, hogy felidegesítettek a munkahelyeden, és olyan rosszkedvűen tértél haza, hogy már akkor is üvöltöttél a pároddal, ha ő csak rád nézett? Valószínűleg nem egyszer. Ez nemcsak igazságtalan, de idővel teljesen tönkreteheti a kapcsolatodat. Érdemes valamilyen stresszkezelési technikát elsajátítani (nagyszerű lehet az érzelmek kiegyensúlyozására a jóga vagy a meditáció), de már az is sokat segíthet, ha nyíltan megmondod a párodnak, hogy rossz napod volt, és egy kis nyugalomra vágysz.

A támogatás hiánya

Az egyik legfontosabb dolog egy párkapcsolatban, hogy támogatjuk a másikat. Ha nem állunk mellette az élet nehéz pillanataiban, a stresszes időszakokban, akkor azzal azt sugalljuk: a párunk nem érdemli meg az időnket, figyelmünket, energiánkat. Természetesen lehet, hogy tényleg nem akarunk mellette állni, de ezt jobb minél előbb tisztázni. Ha viszont szeretnénk együtt maradni, akkor bizony meg kell tanulnunk támogatni a párunkat!

Zavaró “energiavámpírok”

Akár rövidebb, akár hosszabb ideje vagyunk már együtt, egy pár mindkét tagjának megvannak a saját ismerősei, barátai. Könnyen előfordulhat azonban, hogy egy-egy ismerősről nem vagyunk túl jó véleménnyel, sőt akár veszekedhetünk is miatta! Próbáljunk meg egy kicsit a dolog mélyére ásni: azért találjuk taszítónak az illetőt, mert rosszul bánik a párunkkal? Vagy éppen az idegesít, hogy túlságosan is jól érzi magát vele a párunk?

Elutasítás

A fizikai közelség, az intimitás, az érintés rendkívül fontosak egy párkapcsolatban (nemcsak maga a szex, hanem az összebújás, az ölelés, a kézfogás is). Minél többször utasítanak el azonban valakit, annál ritkábban fog kezdeményezni, és annál ridegebbé-hidegebbé válik egy kapcsolat. Ez pedig még azt a párkapcsolatot is megmérgezheti, mely egyébként erős alapokon áll.

Hazudozás

Egy párkapcsolatban nincs túl sok értelme a hazudozásnak. Miért is csináljuk? Mert jobb színben akarjuk magunkat feltüntetni a másik előtt? Esetleg olyan dolgot tettünk, melyről tudjuk, hogy a másik nem helyesli? Egy hazugságot azonban mindig egy újabb követ, és az őszinteség hiánya lassan a bizalom teljes elveszítését okozhatja.

“Anyagi hűtlenség”

A válások egyharmadában meghatározó szerepet játszik a pénz, pontosabban az, hogy a pár két tagja különbözőképpen gondolkozik az anyagiakról, a megtakarításokról, a költekezésről. Ez időnként sajnos konkrét visszaélésekben is megnyilvánulhat, például elhallgatunk fontos információkat a másik elől, letagadjuk a kiadásokat vagy éppen a bevételeket. Ez rendkívül súlyos probléma, melyen mindenképpen dolgozni kell – akár egy szakember bevonásával!

A kompromisszumra való képtelenség

Nincs olyan párkapcsolat, melyben ne lennének kisebb-nagyobb nézeteltérések, viták. Ezeket azonban közösen kell meg- és feloldani! Ideális esetben képesek vagyunk kompromisszumot kötni vagy egy teljesen új, mindenki számára megfelelő megoldást találni. Az viszont nagyon rosszat tesz egy kapcsolatnak, ha folyton “engedünk” a másiknak, ráhagyunk mindent, esetleg meg sem próbáljuk érvényesíteni az akaratunkat.

A kommunikáció hiánya

Lehet, hogy a mondás szerint hallgatni arany – ez azonban egy párkapcsolatban a legrosszabb, amit tehetünk! Minél többet beszélgetünk, annál jobban érezhetjük magunkat, annál erősebb lehet a kapcsolatunk, annál könnyebben tudjuk megoldani az esetlegesen felmerülő problémákat. Ha bánt valami, mondd el a másiknak! De arról se feledkezz meg, ha valamiért különösen hálás vagy!

(via

Ezt is érdemes elolvasni: