Kisgyerek

12 házassággyilkos hiba

Ha jót akarsz magatoknak, az alábbi 12 buktatót elkerülöd a kapcsolatotok érdekében.
2016. Június 16.

Egy házasságot nem könnyű fenntartani, de hidd el, megéri az erőfeszítés – legalábbis a boldog párok mind ezt vallják. Itt elolvashatod, mi az a 12 dolog, ami miatt tönkremehet egy kapcsolat.

1. Ha folyamatosan kritizálod a párod

A jószándékú ugratásokkal nincs baj, de az állandó akadékoskodás és csúnya beszéd sokat árthat. Ha úgy érzed, már csak rosszat tudsz mondani a párodra (akár a szemébe, akár a háta mögött), akkor bizony nagy a baj.

2. Ha már nem kérdezed meg, hogy telt a napja?

“Milyen napod volt?” – unalmas klisének hangzik, pedig nagyon fontos. Ha fenn akarod tartani a házasságodat, soha ne hagyjátok abba az érdeklődést a másik iránt. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden éjszaka hosszú monológokat kell tartanotok egymásnak, de a lényeges dolgokat osszátok meg egymással.

3. Ha már nem randiztok

Mindegy, hogy mennyire fárasztó a munka vagy a tanulás, vagy hogy már torkig vagy a pelenkázással, szánjatok egymásra időt, és randizzatok. Ha most nem szakítotok időt egymásra, egyszer csak arra fogsz ébredni, hogy egy “idegen” fekszik az ágyadban.

4. Ha már nem érintitek meg egymást

Oké, már nem vagy kamasz, de ez nem azt jelenti, hogy már nem lehet simogatni, becézgetni, ölelkezni, csókolózni vagy egymás kezét fogni. Ezek az apró jelek azt éreztetik veled és vele is, hogy szeretitek és akarjátok egymást. A szex is fontos. Lehet, hogy már nem akarod olyan gyakran, mint régen, de ha stabil házasságra vágysz, az intimitást se hanyagoljátok el.

Óvd és ápold a kapcsolatotokat

5. Ha soha nem beszéltek a házasságotokról

A főiskolán mindig mindenki a kapcsolatáról csacsogott. Olyan volt, mintha mindenki csak beszélt volna róla, ahelyett, hogy valójában átélte volna. A házasságokban ez pont fordítva van. A napi rutinban elkényelmesedünk, és elfelejtünk arról beszélni, mit is akarunk, milyen a közös életünk. Ha sokat beszélünk a kapcsolatunkról, az fullasztó, de ha soha, az fásulttá tesz bennünket.

6. Ha csúnyán beszélsz a párod családjáról

Ha túl akarsz élni, meg kell találnod a közös hangot a párod családjával is. Nem szabad őket bántani. Ha a párod anyukájáról, apukájáról vagy testévéről van szó, mindig fogalmazz óvatosan. Ha még a párod lojális is hozzád, akkor se kelljen az üres fecsegésedet hallgatnia a családjáról.

7. Ha külön kasszán vagytok

“A férjemnek és nekem is megvan a saját bankkártyánk, így akkor és azt vásárolunk, amit akarunk. De a bankszámlánk közös, hiszen ami az enyém, az az övé, és ami az övé, az az enyém is” – vallja az, aki boldog házasságban él. A pénz megosztása a bizalom jele. Ha megosztjátok a pénzt: “ez a tiéd, ez pedig az enyém”, ahelyett, hogy azt mondanátok, “ez a miénk”, akkor nem házastársak, hanem szobatársak vagytok.

8. Ha mindig a gyerek az első

A legtöbben úgy gondolják, a házasságban a legelső helyen mindig a gyerek áll. Szülőnek lenni valóban sok lemondással jár, de attól még a párkapcsolatot nem szabad feláldozni. Ne feledd, a gyerekek felnőnek és elhagyják a szülői házat, a férjed viszont fogadalmat tett, hogy életed végéig veled marad.

9. Ha nyilvántartod a sérelmeket

A leggyilkosabb dolog, ami lerombolhat egy házasságot, az az, ha megjegyzed, mikor milyen hibákat követett el a párod – és persze folyamatosan a fejéhez is vágod ezeket. Ha mindig felhozzátok a múlt sérelmeit, biztos, hogy rámegy a kapcsolatotok. Ha nem vagy képes megbocsátani, az megmérgezi a házasságodat, és a saját lelkedet is.

10. Ha megszeged az ígéreteidet

Legyen akár kicsi, akár nagy ígéret, ha megszeged, bajba sodorhatod a kapcsolatotokat. A megcsalás persze nagyon súlyos bűn, ami után nagyon nehéz (de nem lehetetlen) helyrehozni egy házasságot. De egy olyan apróság is megmérgezi a kapcsolatot, ha azt mondja a férjed: leviszi a gyerekeket a parkba és mégsem teszi. A bizalom hiánya nagyon ingoványos terület.

11. Ha elhanyagolod a kapcsolataidat

Még ha a párod is a legjobb barátod, akkor is legyenek mások körülötted. Nem jó, ha folyton mindent csak rá zúdítasz. Oszd meg az élményeidet és idődet még legalább 1-2 másik emberrel is, különben a kapcsolatod összeomlik a túl sok elvárás miatt.

12. Ha elfeledkezel arról, miért is szerettél bele

Ha már jó ideje házas vagy, könnyű abba a hibába esni, hogy a jó dolgok helyett csak a rossz dolgokra fókuszálsz. Mindenkinek vannak hibái. Ahelyett, hogy ezeket keresnéd, gondolj inkább a jó tulajdonságaira. Amikbe annak idején beleszerettél.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ezek is érdekelhetnek: