Gyerek

Mondtad ma neki, hogy szeretlek?

A brit tudósok megfejtették a boldog, vagy legalábbis a jó házasság titkát. Lássuk, mit kell megtenni a jó párkapcsolat érdekében.
2012. Február 09.

Az eredmények kétezer, magát boldog házasnak valló pár válaszai alapján születtek. A felmérés szerint ahhoz, hogy hosszú távon is boldog maradjon a párkapcsolatod, legalább havonta háromszor kell étterembe mennetek, hetente kétszer egymásra valóban odafigyelve, mélyen beszélgetni, továbbá hetente hatszor csókolózni, kétszer szeretkezni, és két hét alatt belül minimum kilenc alkalommal kimondani egymásnak, hogy “szeretlek”;.

A romantika és az utazás beválik a párkapcsolat javításában

A válaszokból kiderült, a közös utazások kifejezetten jót tesznek a párkapcsolatnak, és azok, akik évente legalább kétszer együtt vakációznak, boldogabbnak érzik házasságukat. A válaszadók 58 százaléka azért szeret a párjával kiruccanni, mert ezek az alkalmak újra felidézik bennük, miért szeretik egymást annyira. A házaspárok 55 százaléka pedig azért szeret együtt vakációzni, mert ilyenkor sokkal több idejük marad egymásra, mint bármikor máskor az évben.

De nem csak különleges alkalmakkal dobhatjátok fel a kapcsolatot, sokat számítanak az apró, romantikus gesztusok a sima hétköznapokon is: egy meglepetés vacsora, vagy ha egyikőtök reggel ágyba viszi a teát a másiknak. A kutatók szerint ha csak havonta háromszor kedveskedtek párotoknak, már az is elegendő ahhoz, hogy kiegyensúlyozott legyen a kapcsolat. Ám a megkérdezettek szerint legalább ugyanennyire fontos, hogy a házimunkát is egyenlően osszátok meg egymás között, ugyanis a brit párok 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy boldoggá teszi őket, ha házastársuk is besegít a ház körüli munkákba.

Heti egy veszekedés belefér

A borús pillanatoktól sem kell megijednetek: a tudósok szerint a boldog házasságokba hetente egy „egészséges” veszekedés is belefér. Sőt, az állandó együttlét sem kitétel, a jó házasságban élők néha külön-külön is eljárnak szórakozni a barátaikkal.

A tévénézés terén a kompromisszum jellemző rájuk, nem vívnak közelharcot a távkapcsolóért, és az aktuális tévéműsor helyett inkább saját filmgyűjteményükre hagyatkoznak, otthon moziznak.

Érdekes adat, hogy a megkérdezett párok 42 százaléka első látásra beleszeretett jövendőbeli házastársába, 47 százalékuknál pedig barátság előzte meg párkapcsolatot. Közel ötödük soha nem tér nyugovóra veszekedés után dühösen, és vallják, hogy a jó házasság kulcsa, ha lefekvés előtt mindenképpen megpróbáltok kibékülni.