Terhesség

Közös vagy külön kassza?

Gyerekeiket együtt nevelik, de a pénzüket nem bízzák egymásra. Különös ellentmondás, de nem egyedi eset. Lehetséges a közös élet külön kasszán?
2014. Április 30.

Közös vagy külön kassza hozza meg a tartós boldogságot?

Míg korábban a házasságkötés egyúttal a közös pénztárcát is jelentette, a mai párok egy részének a házassági anyakönyvi kivonat mellett a közös költségvetés sem hiányzik. Persze a családon belüli külön kasszának is több fokozata van: kezdődik a fizetésből lecsípett dugipénzzel és tart egészen addig, hogy a pár egymás jövedelmének még a nagyságát sem ismeri.

Nem tartozunk egymásnak magyarázattal

“Hamar kiderült, hogy homlokegyenest ellenkező módon viszonyulunk a pénzhez” – árulja el Klaudia, a négyéves Leila mamája. “Sok vitánk volt. Péter takarékos, én pedig – szerinte – feleslegesen költekezem. Akkor született meg bennem a döntés, amikor meg kellett mondanom, hogy miért vettem a turkálóban ötszáz forintért nadrágot. Rájöttem: nem kell nekünk közös bankszámla. Mindketten akaratosak vagyunk, így legalább a pénzen nem veszekszünk, hiszen egyszerűen nem tartozunk egymásnak magyarázattal.

Mire gyereket vállaltunk, már kialakult, hogyan osszuk fel a költségeket kettőnk között. Most ő tartja fenn az autóját, én fizetem a lakásom hitelét, de a rezsit már a párom. A kisebb bevásárlásokat és a piacot én intézem, övé a többi élelmiszer beszerzésének gondja. A gyerek ruháit én veszem, de az apja fizeti az óvodai ebédet. A nagyobb kiadásoknál egyeztetünk, hogy mikor fér be nála a keretbe a roller vagy a bicikli. Ha elfogy a pénzem, megkérem, hogy vegye meg a gyerek vitaminját, vagy amire szükség van.”

A rendszer a szülés után még két évig működött, mert addig alig volt kevesebb Klaudia jövedelme a korábbi fizetésénél. A harmadik évben már rászorult Péter segítségére, nem is vett magának semmit, nem akart arra is pénzt kérni a párjától, aki fizette a lakáshitelét is. Mióta Klaudia újra dolgozik, visszaállt a korábbi gazdálkodás is.

“Nemrég örököltem, így tudok venni egy nagyobb lakást, Péter a felújítási munkákba segít majd be. Leilának pedig nyitunk egy befektetési számlát, amit felesben fizetünk majd” – folytatja. “Bár arról nem szoktunk beszélni, hogy a másiknak mennyi pénze van, és mindenki magának takarékoskodik, nekem az az év, amikor Péter fizetett mindent, bebizonyította, hogy számíthatok rá akkor is, ha nem tudom eltartani magam.”

Közös tervezés külön pénztárcákból

Csernok Miklós pénzügyi tanácsadó, a Kiszámoló blog szerzője szerint nem ritka, hogy a hozzá forduló párok nem közös pénzről és közös hitelről beszélnek, hanem az enyém, tied felosztást hangsúlyozzák. “Ha az életünk minden területét megosztjuk egymással, és évtizedeteket fogunk együtt leélni, akkor nem célszerű anyagilag önállónak maradni” – javasolja a szakember, hiszen rengeteg pénzügyi döntést kell meghoznunk a babakelengye megvásárlásától az otthonteremtésen és a nyaralásra való takarékoskodáson át egészen a gyerek egyetemi tandíjának előteremtéséig és a nyugdíjas éveink biztonságáról való gondoskodásig.

Ha nem közös a pénztárca, nehéz a közös tervezés is, ráadásul mindenki a másiktól várja a takarékoskodást, és gyakran az derül ki, hogy egymás tudta nélkül vesznek fel hiteleket, használnak hitelkártyát, amiért – mivel a házasság egyben vagyonközösség is – mindketten felelnek.

A kapcsolat tükre

Roboz Gabriella pszichológus úgy véli, a pénzkezelés módja a családban pontosan tükrözi, hogy mit gondolunk a kapcsolatról és mit várunk tőle. Ha egy kapcsolat jól működik, még az sem tudja megborítani, ha az egyik fél elveszíti az állását, vagy kiesik a jövedelme, hiszen az érzelmi egyensúly ettől függetlenül megmarad.

A harmonikus párkapcsolat alapja az adás és kapás, az intimitás és szuverenitás egyensúlya és kölcsönössége, és éppen ezek kerülnek előtérbe akkor is, amikor a pénzügyeinkről kell döntenünk. Ezért nem a családi költségvetés – kívülállóknak akár furcsának tűnő – rendszere vagy a felek hozzájárulási aránya a lényeg, hanem hogy közös egyeztetés és döntés eredménye legyen – mondja a szakember.

Enyém, tied, miénk

Rékáék pénzkezelési módszere sem hétköznapi, sőt akár komplikáltnak tűnhet a kívülálló számára. A kismama azonban úgy érezte, ennyi függetlenségre szüksége van, így meggyőzte a férjét, és a gyakorlatban is jól működik a külön és közös számlák kombinációja.

“Akkor nyitottunk a sajátjaink mellé közös számlát, amikor az esküvőnkre készültünk” – meséli a jelenleg gyesen lévő kétgyerekes anyuka. “Erre utalunk mindketten a jövedelmünk nagyságának megfelelő arányban a lakáshitelre, rezsire, élelmiszerre, a gyerekekkel kapcsolatos költségekre, és itt gyűjtünk a nyaralásra és más céljainkra is.

Ami a saját számlánkon marad, azt szabadon elkölthetjük. Mindenkinek van mindhárom számlához hozzáférése, de általában csak a sajátunkat használjuk. Így tisztán látható, ki mennyivel járul hozzá a család életéhez, de megmarad a saját pénz beosztásának szabadsága is. Amíg gyesen vagyok, és csekély a jövedelmem, addig én nem utalok a közös számlára, csak a férjem, de ezt használom mindenhol fizetésre.

Egy angol pénzügyi tanácsadó azt javasolja az oldalán, hogy az apa fizessen az otthon lévő anyának a háztartási munkáért, így az anya abból utal a közös számlára. Így kimutathatóan hozzájárul a családi költségvetéshez ő is. Mi ezt nem csináljuk, mert nekünk így már tényleg túl lenne bonyolítva az ügy, ráadásul a férjem is gyakran kiveszi a részét a háztartási munkákból.”

Teher alatt

Timiék mostanában sokat vitáztak a pénzen, itt is a férj érzi úgy, hogy Timi tovább nyújtózkodik, mint ameddig a takarójuk ér. A lakáshitel felvétele óta különösen oda kell figyelni a pénzre: “Mivel a férjem úgy érzi, hogy a költekezésem miatt veszélybe kerülhet a havi részlet kifizetése, megszüntette a hozzáférésem a számlájához” – mondja Timi, Marci (3) és Lilla (5) édesanyja.

“Nekem néhány fix költséget kell rendeznem, és a kisebb bevásárlásokat a saját számlámról, ő pedig – a jóval magasabb jövedelméből – fizeti a hitelt, rezsit, élelmiszereket. A nagyobb beruházásokat megbeszéljük, és Laci velem jön, hogy kifizesse a számlájáról. Azt szokta mondani, hogy ez nem egyszemélyű vezérlés, hanem csupán szabályozás a részéről, és ha már nem lesz hitel, akkor lesz majd közös számlánk is a sajátunk mellett. Elfogadtam a döntését, valóban könnyebben adom ki a pénzt, mint ő, de nem esett jól. Olyan, mint egy visszaminősítés.”

Gazdálkodás vagy hatalomgyakorlás?

“Ha gond van a családban a pénzzel, annak hátterében gyakran komolyabb párkapcsolati probléma rejlik: a pénz a hatalomgyakorlás eszközévé vált, mellyel a dominanciát lehet biztosítani, és a partner önállóságát, önértékelését megingatni” – mondja a pszichológus. A látszólagos egyetértés vagy lemondó belenyugvás gyakran elfojtott negatív érzelmeket, rejtett konfliktust takar, melynek megoldása mindkét emberen múlik, hiszen a méltányosságot nemcsak elvárni kell, hanem kifejezni és a jogos igényt érvényesíteni. Mert ha valaki hosszú időn keresztül, akár anyagilag, akár érzelmileg alárendelt helyzetben van, az esetek döntő többségében maga is tehet róla.

Roboz Gabriella állítja, ha bizalom uralkodik a családban, a pénzügyekben sem kell mindig mindenről elszámolni. Különböző családi mintákkal, értékrenddel érkeztünk a házasságba. Az egyik fél spórolós, a másik költekezőbb, vagy olykor hajlamos impulzívan, örömszerző célzattal vásárolni. Ilyenkor a másik lehet méltányosan elnéző, hagyhat nagyobb szabadságot is. Mások úgy vélik, hogy tartós párkapcsolatban is beleférnek az akár pénzt is érintő apróbb titkok, de természetesen csak addig, amíg nem a másik elleni visszaélésre használják fel őket.

Életmentő dugipénz

Kata és Máté az első pillanattól közös kasszán vannak, együtt vezetik a vállalkozásukat is. Azt hitték, ők már nem tudják egymást meglepni. Aztán mégis. De nem vették zokon. “Percek óta ültünk búskomoran a bútoráruházban a kiszemelt, de a megbeszélt keretnél jóval drágább kanapén, amikor egyszer csak megszólalt a férjem: Tehát százezer hiányzik. Nekem van ötvenezer dugipénzem. Színlelt felháborodással fordultam felé, aztán a nevetéssel együtt a vallomás is kipukkadt belőlem: Probléma megoldva. Ötvenezer dugipénzem nekem is van” – meséli Kata.

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: Kismama magazin