Gyerek

Bankkártya a gyereknek

Ma már gyermekednek is nyithatsz bankszámlát, igényelhetsz hozzá kártyát, és akár a zsebpénzét, akár a családtagoktól ajándékba kapott összegeket is elhelyezheted rajta.
2012. Február 01.

Bankkártya a gyereknek

Már akár hatéves kortól nyithatsz gyermekednek számlát, és igényelhetsz hozzá tartozó bankkártyát, ugyanis egyre több bank célozza meg a tizennégy éven aluli gyerekeket. A számla megnyitása egyszerű, elég besétálnod a gyerekkel a legközelebbi bankfiókba, és magaddal vinni lakcímkártyádat, személyi igazolványodat, de a gyerek iratait se hagyd otthon, hiszen ő lesz a számla tulajdonosa, te csak a társtulajdonos. A szerződés megkötése után gyermked limitált összegben készpénzt vehet fel bankkártyája segítségével, feltöltheti mobiltelefonját, vagy lekérdezheti aktuális számlaegyenlegét. Ha elmúlt tizennégy éves, vásárolhat is vele, a kisebbek azonban a legtöbb banknál erre még nem használhatják a kártyájukat.

Időben kell kezdeni

A Magyar Nemzeti Bank 14 és 17, illetve 18 és 30 év közöttiek körében végzett kutatása szerint csak minden ötödik magyarországi fiatal érti a pénzügyi információkat, éppen ezért azt javasolják, hogy érdemes a gyerekeket már viszonylag korán, akár hat-nyolc éves korukban, játékos formában megismertetni a pénzügyi kérdésekkel. A kisebbek még jobban szeretik a „kézzelfogható” dolgokat, legyen az készpénz, egy színes bankkártya vagy egy bankszámlához kapcsolódó matricagyűjtés. Számukra a bankban lévő pénz túlságosan elvont, olyan, mintha nem is lenne, ám a nekik kialakított banki termékekkel játékosan tanulhatnak meg takarékoskodni, kipróbálhatják a bankkártyák, ATM-ek működését is.

Olcsóbb, mint a felnőtteké

A lakossági folyószámlákhoz képest kevesebb költséggel járnak a gyerekeknek kialakított számlák, hiszen a bankok kedvezményes, sokszor ingyenes szolgáltatásokat nyújtanak számukra. Nem számítanak fel havi számlavezetési díjat, netbankon keresztül ingyenesen utalhatod át saját számládról gyermeked zsebpénzét, alacsonyabb áron vagy ingyenesen veheted igénybe a számla- és kártyafigyelő szolgáltatást, a bankkártya első éves díját elengedik, és a következő esztendőkben is jóval kevesebbe kerül, mint a felnőtteké. A gyerekek havonta egy-két alkalommal díjmentesen használhatják a bankautomatákat, és a legtöbb pénzintézetnél akkor sem kell fizetni, ha másik bank ATM-jéből vesznek fel pénzt.

Nyomon követheted pénzügyeit

Noha a számla a gyerek nevére szól, nagykorúságáig a szülő rendelkezik vele, és minden pénzintézet lehetővé teszi, hogy ellenőrizzék a gyermek pénzügyeit. Sms-értesítést kérhetsz a saját telefonodra, így pontosan nyomon követheted, mikor és mire használta a bankkártyáját. Számlanyitáskor meghatározhatod, naponta maximum mennyi készpénzt vehessen fel, és akár 1000 forintra is csökkentheted a napi készpénzfelvételi limitet. Szükség esetén aztán – ha például nyári táborba megy, és emiatt több pénzre lesz szüksége naponta – emelhetsz rajta, a legtöbb banknál azonban naponta tízezer forintnál többet nem vehet fel egy gyerek.