Baba

7 dolog, amit muszáj kerülni elalvás előtt

Sokan forgolódnak éjjelente az ágyban, mert képtelenek elaludni, ezért a Daily Mail Online alvásszakértőket faggatott arról, hogy mit érdemes tenni azért, hogy jobban aludjon az ember éjszaka.
2016. Április 12.

„Ideális esetben nem volna szabad olyasmivel izgatni magunkat lefekvés előtt, amivel általában szoktuk” – mondja Dr. Eric Kezirian, a University of Southern California munkatársa. A szakember szerint ha merünk változtatni, könnyebben álomba merülünk, kisebb eséllyel riadunk fel éjjel.

Lefekvés előtt tilos edzeni

Állítja dr. Janet Kennedy, különösen a futás, a súlyemelés számít problémásnak, hiszen eltart egy ideig, amíg a felgyorsult szívverés visszaáll a normális ritmusra.

Ne fogyasszunk nehéz ételeket este

Így vélekedik Dr Maurice Ohayon, mivel álmunkban az emésztés lelassul, nagy lakomák után viszont képtelen a szervezet erre az ellazulásra.

Nem tesz jót az sem, ha emailt és sms-t olvasunk alvás előtt

Dr. Eric Kezirian szerint a legjobb, ha semmilyen kütyüt nem használunk, ideértve a tévét is. Fontos, hogy a szervezetünk megértse, hogy az ágy kizárólag alvásra és szexre van, ráadásul ezek az eszközök fényszennyezést okoznak, ami szintén zavarja álmunkat.

Kerüljük azokat a tévéműsorokat, amelyek felizgatnak minket

Nem célszerű lefekvés előtt tévét nézni már csak azért sem, mert egyes műsorok, hírek felzaklathatnak minket, ami szintén éjszakai nyugalmunkba kerül.

Az alkohol nem az álom barátja

Bár sokan szívesen isznak meg egy pohár bort lefekvés előtt, az alkohol hatására az ember többször felébred, azonkívül a horkolás is gyakoribb szeszfogyasztást követően.

A koffein szintén kerülendő

Magától értetődő, hogy ne igyunk kávét, kólát, energiaitalt az elalvás előtti órákban, hiszen ez gyorsítja a szívverést, és nyugtalanságot okoz.

Érdemes teljes sötétségben aludni

A szakemberek egyetértenek abban, hogy egy kis éjjeli fényforrás nem árt, viszont villanyfénynél nem szabad aludni, mivel ez nyugtalanságot és gyakori megébredéseket okozhat.

Ezek a tartalmak is hasznosak lehetnek:

  • Hogyan és mennyit alszunk?
  • A nők rosszabbul alszanak a fokozott terhelés miatt
  • Bagoly és pacsirta típus
  • Ha alvásproblémákkal küzdesz, akkor segítségedre lehet alváslabor, alvásrendelés adatbázisunk…

    Forrás: Medipress