Kisgyerek

A napi 10 perces trükk, ami garantálhatja a hosszú párkapcsolatot

Danielle Dowling pszichológus szerint az összes jó dologhoz, így a jó párkapcsolathoz is az kell, hogy ápolják. És erre egy nagyon egyszerű stratégiát javasol.
2018. Október 16.
Minden nap végén 10 percet beszélgessetek egymással

A hosszú kapcsolatok idővel veszítenek a kezdeti csillogásból, mindenkit bedarál a mókuskerék, a munka, gyerek, hétköznapi problémák teszik ki a mindennapokat. Pedig mint minden jó dolog az életben, a párkapcsolat is azt igényli, hogy ápolják.

Danielle Dowling pszichológus azt írja, hogy amikor hosszú párkapcsolatban élő párokkal dolgozik, függetlenül attól, hogy milyen problémával fordultak hozzá, mindig javasol egy egyszerű stratégiát, ez pedig az, hogy minden nap végén 10 percet beszélgessenek egymással.

Egyszerűnek tűnik, de nem biztos, hogy az. Már önmagában az, hogy egy új szokást vigyünk a napjainkba nehézségekbe ütközhet. Persze felmerülhet a kérdés, hogy ugyan, mi beszélgetünk egymással, de ha jobban belegondolunk, akkor a hétköznapi rohanásban sokszor csak a napi teendőket, elintéznivalókat, problémákat beszéljük meg.

A napi 10 perces beszélgetés szándékosan figyelmen kívül hagyja az időt és a helyet, teljesen mindegy ugyanis, a lényeg, hogy minden nap legalább tíz percet szánjuk arra, hogy megbeszéljük, mi történt velünk aznap.

Fontos, hogy tilos ebben a tíz percben a párkapcsolatot érintő konfliktusokat felhozni. Ez a beszélgetés arról szóljon, hogy időt adunk a napunkból egymásnak arra, hogy megosszuk a másikkal a gondolatainkat, érzéseinket. Nem kell nagyon bonyolult dolgokra gondolni, egyszerűen csak a milyen napod volt kérdésről beszélgethettek ebben a tíz percben.

Azt jól tudjuk, hogy sokszor csak akkor beszélünk, ha baj van, főleg hosszú kapcsolatokban. Akkor sem feltétlenül jól kommunikálunk. Ez a kis tíz perces napi beszélgetés erősítheti és elmélyítheti a kapcsolatot és hatékonyabbá teheti a kettőtök közötti kommunikációt.

Néhány dologra érdemes odafigyelni:

Tisztázzuk előre a körülményeket

Hivatalosan hangzik, de nagyon fontos. Először is állapodjunk meg abban, hogy mikor legyenek ezek a beszélgetések: például minden este 9-kor. Olyan időpontot és helyszínt (vannak, akik hazafele az autóban szeretnek élni ezzel a lehetőséggel) válasszatok, ami mindkettőtöknek jó.

Másodszor, legyen tervezett a beszélgetés, akkor se hagyjátok ki, ha fáradtak vagytok, ha kicsi a gyerek, stb. Minden nap iktassátok be a megbeszélt időpontban ezt a tíz percet.

Legyetek jelen

Jelen kell lenni mesélőként és hallgatóként is. Azaz oda kell figyelni a másikra. Figyeljünk a másik érzéseire, hagyjunk neki időt, hogy elmondhassa a napját. Minden beszélgetésben mind a két fél legyen beszélő és hallgató fél is.A megfelelő kérdések már önmagukban mutatják, hogy a másik mennyire van jelen. Legyünk kíváncsiak, nyitottak, érdeklődők a partnerünk iránt.A kapcsolatra összpontosítsunk és ne a konfliktusra. Ez nem azt jelenti, hogy a problémákat söpörjük mostantól a szőnyeg alá, hanem azt, hogy ez a tíz perc másról szól.Nem tűnik nagyon forradalminak az ötlet, de a gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon is működik. Ez a napi rutin lehetőséget nyújt arra, hogy kapcsolódjunk egymáshoz, hogy megosszuk egymással az érzéseinket.(Cikk forrása: mindbodygreen.com)Kapcsolódó cikkeink: