Baba

Erre vágytál, miért nem vagy boldog?

"Hibát követtem el, hogy gyereket vállaltam. Kudarcot vallottam, rossz anya vagyok. Sose leszek boldog, senki sem tudja, mit érzek." Nem szükséges, hogy sokáig így érezz. A szülés utáni depresszió megszüntethető, csak ne késlekedj a segítségkéréssel!
2009. Március 02.

A párod támogatása sokat segíthet

Kezelés nélkül nehéz úrrá lenni

Napjainkban sajnos még mindig tabu övezi a szülés utáni depressziót, annak ellenére, hogy a frissen szült mamák közül minden 10-15.-et érintheti. A világ boldogan mosolygó kismamákat akar látni, és ha egy újdonsült anya mégsem földöntúli örömről számol be gyermeke születése után, a környezete értetlenül áll, és rosszallóan csóválja a fejét.

A szülés utáni depresszió, (post partum depresszió) a szülés után fellépő depresszív epizódot jelenti. A szülés után egy hónaptól – egy évig való fellépésről számolnak be, de a szülést követő két éven belüli kezdet is elfogadott. A kutatások szerint a szülés után legalább fél évig a nők fokozottan érzékenyek a depresszióra.

Tudtad?

Élete során csaknem kétszer annyi nő él át depressziót, mint férfi.

A szülés utáni depressziót meg kell különböztetni a baby bluestól (post partum blues, gyermekágyi lehangoltság), ami a szülő nők 50-80%-ánál jelentkezik a szülést követő napokban, első héten. Ez a negatív gondolkodással, lehangoltsággal, ijedtséggel, fáradtsággal, állandó sírhatnékkal járó állapot általában mindenfajta kezelés nélkül egy-két héten belül elmúlik. Átfordulhat azonban a már klinikai értelemben depressziónak nevezhető, kezelést igénylő állapotba is.

Ha tehát a tünetek nem csillapodnak, az anya a szülést követő heteken túl, vagy annál később is levert, rosszkedvű, kétségbeesett, feszült, ingerlékeny, sírós, képtelen az örömre, úgy érzi, nem tudja szeretni, és ellátni csecsemőjét, orvosi segítséget kell kérni.

Mi lehet a vége?

Erre vágytál, miért nem vagy boldog?

Kezdetben megjelenik a kedvtelenség, az örömtelenség érzése, az anya egyre kevésbé tud örülni gyermekének, fárasztja a gondozás, eluralkodik rajta az az érzés, hogy képtelen ellátni gyermekét. Mivel ez gyakran társul kialvatlansággal, fáradtsággal, a környezet a felborult napirend, az éjszakázások természetes velejárójának tekinti a tüneteket, és elmarad a segítségkérés, az orvos felkeresése.

Az anyákban kialakuló bűntudat, önvád pedig csak tovább rontja a helyzetet, és a problémát nem veszik komolyan. Annak ellenére, hogy a szülés utáni depresszió sürgős, és azonnali kezelést igényel.

Kiemelt jelentőségét az adja, hogy a depresszió tünetein és szövődményein túl igen nagy a családra gyakorolt hatása, a család felbomlásának, valamint a gyermek személyiségfejlődésének kockázata. Akármennyire is kicsi egy gyermek, rendkívül érzékeny ahhoz, hogy érzékelje, ha a mamája nincs jól. Arra pedig melyik újdonsült édesapa vágyik, hogy fárasztó munka után otthon a kisgyermekes boldog családi élet helyett állandóan uralkodó szomorúság, fásultság, és sírás fogadja?

Nem is beszélve arról, hogy ha az anya úgy érzi, ő még anyának sem jó, eluralkodik rajta az önvád és az elkeseredettség, veszélyessé válhat akár önmagára, akár csecsemőjére nézve – a gyermekkel szembeni agresszió, vagy akár öngyilkossági gondolatok is kialakulhatnak. A segítség kérésével, és a kezelés megkezdésével veszélyes is várni, és teljesen felesleges is, mert magától a betegség nem fog elmúlni. Valamint minél előrehaladottabb egy depresszió, annál nehezebb és lassabb a gyógyulás. Ne halogassa a dolgot, azonnal forduljon orvoshoz!

Szégyen és bűntudat helyett kezelés

Míg a gyermekágyi lehangoltság esetében a házastárs együtt-érző figyelme, egy-egy segítő anya vagy barátnő, illetve a védőnő támogató jelenléte nyom nélkül megszünteti a problémát, depresszió esetében már más a helyzet.

A leghatékonyabb kezelést a kombinált terápiák eredményezik, melyek nem nélkülözik sem a depresszió biológiai, sem a pszichológiai megközelítését sem. Vagyis a legcélravezetőbb a gyógyszeres- és pszichoterápiás kezelés párhuzamos alkalmazása.

Gyors megoldás a bajban

Erre vágytál, miért nem vagy boldog?

A depresszió kezelésének leggyorsabb módja a gyógyszeres kezelés, melyet csak pszichiáter szakorvos kezdeményezhet, az ő előírásait követve a probléma jó hatásfokkal kezelhető. Fontos azonban tudni, hogy egy gyógyszeres kezelés javítja ugyan a közérzetet, a panaszokat megszünteti (tünetmentessé válhat tőle a beteg), de gyökerestül nem oldja meg a problémát. Ahhoz elengedhetetlen a pszichoterápia is, melynek megkezdéséhez is szükség lehet a gyógyszeres kezelésre, pont azért, mert az “gyorsan” kínál jó eredményeket, jól szinten tud tartani.

A gyógyszeres kezelés célja, hogy helyreállítsa a központi idegrendszerben felborult kémiai egyensúlyt. Ehhez antidepresszívumok széles skálája áll a pszichiáterek rendelkezésére, akik hivatottak az egyénenként megfelelő gyógyszer megválasztásában, adagolásában.

Sok esetben a szoptatás megszakítása nélkül is alkalmazható a gyógyszeres kezelés, de az is előfordulhat, hogy pont a depresszió az, ami megnehezíti a szoptatást.

Gyökerek nélkül nem megy

A gyógyszeres kezelés kiegészítését kell, hogy jelentse a pszichoterápia, mert elengedhetetlen része a gyógyulásnak, hiszen a probléma gyökerének megtalálásában is segít.

A szülés utáni depresszió vezető tünete közé tartozik, hogy az anya visszahúzódó lesz, szociálisan elszigetelődik, így a rendszeres pszichoterápiás alkalmak gyakran a szociális élet egyedüli színterei, az egyetlen időpont a héten, amikor a “mókuskerékben élő” kismama elszabadul otthonról, és csak magával foglalkozhat.

A pszichoterápiát, ha gyógyszeres kezelés is zajlik párhuzamosan, pszichiáter szakorvos végezheti (praktikus, ha a kettő egy kézben van), ha enyhébb fokú a depresszió, és gyógyszerre nincs szükség, pszichológus és pszichoterapeuta segítségét is kérheti.

A pszichoterápia segít feldolgozni az anyának új szerepéből adódó konfliktusait, lehetővé teszi, hogy gyermeke születése valóban érzelmi újjászületés lehessen számára. Segít a szereptanulásban, a kapcsolatok benső átrendezésében, a bűntudat oldásában, összefoglalóan a pszichés egyensúly megtalálásában.

Önsegítő tippek

Nagyon fontos szerepe van az öngyógyításnak is. Változtasson életmódján!

  • Reális elvárásokat támasszon magával szemben!
  • Fogadja el, ha egy ideig nem megy minden tökéletesen. Nem lesz mindig friss főtt-étel, tip-top a lakás, de idővel újra egyensúlyt fog tudni teremteni, és beáll a napirend.
  • Merjen a környezetétől segítséget kérni, bízza rá néha a kicsit valakire, mozduljon ki otthonról, legyen rendszeresen ideje saját magára, amikor olyat csinál, amihez kedve van.
  • Ne feledje, hogy azért mert szülők lettek, nem szűntek meg házaspár lenni, csináljanak párjával is kettesben programot, vigyázzanak a párkapcsolatukra.
  • Rendszeresen mozogjon; sétáljon naponta a babával, ez segít helyrebillenteni a lelki egyensúlyt.
  • Próbáljon meg pihenni, eleget aludni, a kialvatlanság ugyanis csak fokozza az ingerlékeny hangulatot. Ha gyermeke még nem alussza végig az éjszakát, aludjon Ön is akkor, amikor a pici.
  • Figyeljen a rendszeres és egészséges étkezésre.
  • Járjon el olyan helyekre, ahol hasonló cipőben járókkal, kisgyerekes anyukákkal találkozhat – higgye el, nagyon jó, ha az ember rájön, hogy nincs egyedül a problémájával. Beszéljen arról, hogyan érzi magát.
  • A család és a barátok részéről a probléma elfogadása, a tolerancia, a kitartás és a biztatás a célravezető magatartás. Nem az ő feladatuk a gyógyítás, csupán a szakszerű segítségkérésre való ösztönzés. Az anyaság örömeinek hangsúlyozása, a “szedd már össze magad” tartalmú kijelentések csak újabb kudarcot, bűntudatot és elkeseredettséget eredményeznek.
  • Ne feledje a legfontosabbat: úgy tud kisbabájára a legjobban vigyázni, ha önmagára is vigyáz!

További cikkeink a témában:

Forrás: HáziPatika.com