Gyerek

Mozogj többet!

Ha óvodáskorú gyereked túlságosan ücsörgős, punnyadós, és már két sarkonyi gyaloglástól elfárad, itt az ideje, hogy tegyetek valamit!
2011. Július 25.

Gondolkodj el, mi okozhatja, ha a gyerkőc nem szívesen megy ki a szabadba, legszívesebben a földön hentereg vagy tévét nézne, hiszen ez nem jellemző ebben az életkorban. Ha átmeneti jelenségről van szó, talán betegség, óvodai veszekedés a baráttal, kialvatlanság áll a háttérben. Hagyd, hadd pihenje ki magát.

Természetes ez az állapot hosszabb, lázas betegségek után vagy akkor, ha vérszegény vagy vitaminhiánya van. Akkor kell elsősorban erre gondolnod, ha a család vagy csak a gyerek táplálkozása nagyon egyoldalú, alig eszik gyümölcsöt, nyers zöldségeket, és túlságosan sok olyan élelmiszert fogyaszt, amely hozzáadott cukrot tartalmaz. A vitaminkészítmény is jó megoldás lehet erre, de a természetes állapotú élelmiszer hatékonysága az egyéb, felszívódást könnyítő összetevők miatt sokkal jobb!

Ha úgy érzed, nem a táplálkozással van gond, vagy nem csak azzal, mert lényegében mindig a szobában akar lustizni, próbálj észrevétlenül változtatni életmódotokon. Rendszerint magadon is erőt kell venned, hogy egészségesebben, élénkebben teljenek napjaitok.

– Menjetek gyalog vagy biciklivel, ahová csak lehet. Így tovvább fog tartani, de az autózás mellőzése mindig több mozgást visz a mindennapokba.

– Ovi után ne egyenesen haza, hanem a játszótérre, parkba, patakpartra menjetek. Fedezzetek fel újabb játszótereket!

– Lepd meg mozgásra csábító ajándékokkal: frizbi, labda, görkori, bicikli, jójó, diabóló, és játsszatok vele együtt!

– Keressétek sportosabb gyerekek és szüleik társaságát. Menjetek el együtt kirándulni! Ha a játszótárs előrerohan a kiránduláson, a te gyereked is úgy érzi majd, mellette a helye.

És ha esik, fúj, villámlik?

– Esős napokon, a lakásban se mondjatok le a mozgásról! Ilyen lehet például az, ha párnákból, mászóalagútból, matracokból és székekből mesés elemekkel kiegészített akadálypályát építesz a gyerekeknek a lakásban. Imádni szokták, különösen, ha még egyensúlyozó feladatot is beépítesz: fektess le egy vékony, hosszú sálat a padlóra, azon kell végiglejteni úgy, hogy ne lépjenek a sebes sodrású folyóba. Vagy: elrejted a macit, és versenyezteted a gyerekeket, hogy ki találja meg előbb, ki menti meg a csapdából. Tornázhattok, táncolhattok együtt.

Léteznek roppant ötletes sporteszközök, amiket bevethetsz ilyen alkalmakkor, például az egyensúlyozókorong.

– ÉS FŐKÉNT: ne kapcsoljátok be otthon a tévét, számítógépet, ilyenkor ugyanis önkéntelenül is lehuppantok elé.

Kapcsolódó cikkeink:

Igazi öröm a mozgás

Mikor milyen mozgás jó a gyereknek?

Mennyi aktív játékra van szüksége a gyereknek?

Forrás: Kismama magazin