Gyerek

Veszélyezteti a gyerekek egészségét a mozgásszegény életmód

A 11 és 15 éves kor közötti dán iskolások mindössze egynegyede végez legalább egy órányi aktív testmozgást naponta- derült ki egy friss jelentésből, amely szerint a mozgásszegény életmód nagy egészségi kockázatot jelent a korosztály tagjaira nézve.
2019. Augusztus 28.
Egészségi kockázatot jelent a gyerekekre a mozgásszegény életmód

A Dán Egészségügyi Hatóság által közzétett jelentés 1677 diák bevonásával készült, akik csaknem egy héten át viseltek mozgásérzékelőt a csípőjükre erősítve.

Az eredmények megdöbbentették a kutatókat. Kiderült ugyanis, hogy a 11 és 15 éves kor közötti gyerekek háromnegyede napi szinten csaknem 11 órát tölt ülve vagy inaktívan a hétköznapokon, míg szombaton és vasárnap akár a 12 órát is meghaladhatja a mozgás nélkül töltött órák száma.

A Dél-dániai Egyetem professzora, Jens Troelsen “közegészségügyi problémának” nevezte az eredményeket és rámutatott arra, hogy azok “komoly kihatással lehetnek az ország egészségügyi rendszerére” a mozgásszegény életmóddal összefüggő betegségek révén.

Troelsen szerint az eredmények hátterében elsősorban a mobiltelefon, az internet és a számítógépes játékok állnak. A szakember megjegyezte, hogy az elmúlt 10-20 évben megsokszorozódott az elektronikus eszközök száma Dániában, ami azt jelenti, hogy hamarosan nem lesz olyan gyerek az országban, aki előtt ne lenne egy okostelefon vagy egyéb eszköz.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI