Kisgyerek

Állítsuk fel a gyereket a televízió elől!

Azok a gyerekek, akiknek szülei szigorú szabályokat hoznak a tévénézéssel kapcsolatban, kevesebbet ülnek a készülék előtt. Sőt, amelyik gyerek sportol, az kevesebb tévét néz.
2010. Július 01.

“Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia maximum napi 2 óra televíziózást javasol a 2 év feletti gyerekeknek” – jegyzi meg a kutatás vezetője, Susan A. Carlson, epidemiológus, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) munkatársa. “Úgy tapasztaltuk, hogy ha a szülő és a gyerek közösen alakítja ki a szabályokat, akkor a gyerek nagyon kis valószínűséggel fogja átlépni ezt a korlátot.”

Carlson szerint azért nagyon fontos egy időkorlát felállítása, mert a sok tévénézés, számítógépezés és videójáték elhízáshoz, korai szexualitáshoz, étkezési zavarokhoz, agresszivitáshoz, rossz iskolai eredményekhez, és akár alkoholproblémákhoz is vezethet. “Próbáljunk a gyermekekkel minőségi műsorokat nézetni” – ajánlja a kutatónő. “A 2 év alatti gyermekeknek pedig egyáltalán nincs szükségük a televízióra.”

A felmérés során 5685 családot kérdeztek meg arról, hogy a gyerek mennyi időt tölt naponta a TV előtt, és megállapodtak-e ezzel kapcsolatban valamilyen szabályokban. Arról is beszámoltatták őket, hogy fizikailag mennyire aktív a gyermek.

Összesen 7415, 9 és 15 év közötti gyermeket kérdeztek meg. 27 százalékuk az ajánlott napi 2 óránál többet töltött tévénézéssel. A fiúk, a fekete és a szegényebb családok gyermekei többet tévéztek, állapították meg a kutatók. Azok a gyerekek viszont, akiknek szülei szabályozták a tévénézés mennyiségét, nem lépték túl azt.

Carlson szerint a szülői példamutatás nagyon fontos mind a tévénézést, mind a fizikai aktivitást illetően. Jennifer Manganello, aki a New York-i Albany Egyetem Egészségügyi Karán az egészségpolitikai tanszék docense, így nyilatkozott: “E tanulmány és a szakértők egybehangzó véleménye talán ráveszi a szülőket arra, hogy szigorúbb lépéseket tegyenek a tévénézéssel kapcsolatban. Egyik ilyen lépés lehet az, ha nem engedik, hogy a gyerekszobában televízió legyen”.

Dr. Tracie Miller, a Miami Egyetem gyermekgyógyász professzornője is egyetért abban, hogy szülői szigorral lehet hatni a gyerekre. Ő a legfontosabb kérdésnek azt tartja, hogy hogyan akadályozható meg az “elhízási járvány” a gyermekek körében. Páciensei között sok olyan elhízott vagy túlsúlyos gyermek van, akinek legalább az egyik szülője is túlsúlyos. Ráadásul a keveset mozgó gyerekeknek általában a szüleik is passzívak.

Állítsuk fel a gyereket a televízió elől!

“Időt szakítani a gyerekekkel való mozgásra. Nekem mint szülőnek, és a gyermekeim számára is nagyon fontos” – teszi hozzá, a doktornő, aki mindig azt mondja túlsúlyos gyermek-pácienseinek, hogy az egész család szükséges a probléma megoldásához.

“Úgy nem fog működni, hogy a szülők napi 12 órát ülnek a TV előtt chipsszel az ölükben, a gyerekre meg rákiabálnak, hogy menjen az udvarra játszani. Ahhoz, hogy a gyerek leadja túlsúlyt, a szülőnek ki kell kapcsolnia a televíziót, vagy a számítógépet, és együtt kell elkezdeni a mozgást. Az orvosok és szakemberek pedig segítsék őket az életmódváltásban.”

Forrás: Medipress