Kisgyerek

Buta és agresszív lesz a gyerek a tv-től

Napi két óra televíziózás után minden újabb hatvan perc mérhetően károsítja a csemeték fizikai, szellemi és szociális fejlődését. A sokat tévézőknek szegényebb a szókincsük, gyengébbek a matematikai képességeik és kevesebb ideig tudnak koncentrálni.
2014. Február 27.

A passzív kikapcsolódás emellett testileg is gyengébbé tesz. Hozzátették viszont, hogy napi 2 óra 52 perc alatt nincs mitől tartani. A túl sokat tévéző kisgyerekek szellemileg rosszabbul teljesítenek, fizikailag gyengébbek, és hajlamosabbak az agresszióra – összegzik a tanulmány szerzői. A vizsgálathoz 1 997 kisfiút és kislányt kísértek figyelemmel 29 hónapon keresztül, akiknek szülei a tévénézés idejére vonatkozó adattal is szolgáltak a Quebec-i Gyermekfejlődési Longitudinális Kutatás keretein belül.

Az eredmények szerint napi 2 óra 52 percnyi vagy annál kevesebb tévénézés semmilyen negatív hatással nincs a porontyok fejlődésére. “Ez a tanulmány a képernyő előtt töltött idő leggyakoribb formáját, az otthoni televíziózást veszi górcső alá” – mondta Linda Pagani professzor, a Montreali Egyetem szakértője.

“A készülék előtt töltött időt viszont valamelyest alábecsülheti, mivel sajnos sok bölcsődében és óvodában is megy időnként a tévé. Ezzel együtt viszont az első olyan kutatásnak örülhetünk, ami szigorúan ellenőrzött feltételek szerint, születési kohorsz mentén keresett és talált összefüggést a kisgyerekek tévénézési szokásai, a gyengébb motoros készségek kockázata, valamint a pszichoszociális nehézségek között.”

“Az eredmények fokozott szülői körültekintésre ösztönöznek, továbbá az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége által megfogalmazott ajánlások betartására, melyek szerint a kicsik napi tévénézését érdemes két óra alá szorítani. Úgy tűnik, minden további hatvan percnek mérhetően negatív hatása van” – fejtette ki dr. Pagani. Az eredmények a Paediatric Research című szakfolyóiratban jelentek meg.

Babaszoba:

Vekerdy Tamás már sok fórumon elmondta: a tévézés semmiképp sem egészséges, hisz akadályozza a gyermeket a belső képalkotásban. A külső (sok esetben számára értelmezhetetlen) képek, a nagy információhalmaz feszültté teszik. A feldolgozatlan feszültség, a mozgás hiánya, a belső képkészítés elmaradása agresszióban csapódik ki, amit tétlenség válthat fel.

Forrás: Medipress