Gyerek

Ezért is érdemes a gyerekeknek rendszeresen mozogniuk

Számos oka van annak, miért egészséges a rendszeres testmozgás a gyerekeknek, és ezeknek a listája folyamatosan bővül. Egy új tanulmány szerint még ellenállóbbá is teheti őket az élet kihívásaival szemben.
2023. Szeptember 24.
(Kép forrása: Getty Images)

A svájci Bázeli Egyetem kutatói általvégzett új tanulmány szerint azok a gyerekek, akik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a CDC (az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) által is ajánlott, átlagosan legalább napi 60 perc közepes intenzitású fizikai aktivitásban — túlnyomórészt aerob mozgásban — vesznek részt, jobban meg tudnak küzdeni a stresszel, számolt be róla a Fatherly.

A kutatók olyan tevékenységeket tekintenek erőteljesnek, mint a túrázás, a kocogás és a kerékpározás 22 km/h sebességgel, az általuk elégetett energia miatt. Közepesnek számít például a mérsékelt sebességgel végzett kerékpározás, a tempósabb gyaloglás vagy akár a fűnyírás.

A vizsgálat során 110, 10-13 év közötti gyerek napi mozgását követték nyomon egy héten keresztül, hordozható szenzorok segítségével. Ezt követően két alkalommal laborban kellett a gyerekeknek egy stresszel járó feladatot végezniük — rövid határidőn belül prezentációt készíteni egy fiktív zsűri számára —, és egy nem stresszes, számolás alapú feladatot.

A kutatók a gyerekek nyálmintájában mérték a kortizol stresszhormon szintjét. Azt találták, hogy azoknak a gyerekeknek, akik több közepes intenzítású mozgásban vettek részt, alacsonyabb volt a kortizolszintje, mind a stresszel járó, mind a nem stresszes feladat végzésekor. Továbbá EEG (elektroenkefalográf) segítségével a résztvevők agyhullámait is dokumentálták, amiket a stresszes feladatra adott kognitív válaszok vizsgálata után szeretnének elemezni.

Bár számos kognitív és érzelmi megközelítés létezik a reziliens gyerekek nevelésére, ezek az adatok alátámasztják, hogy érdemes ezeket a fizikai résszel is kiegészíteni, ami szintén segíthet megküzdeni az élet elkerülhetetlen nehézségeivel.