Gyerek

Így mozognak az ovisok

Az óvodás korú gyerekeknek ébren töltött idejük nagy részére, körülbelül tizenegy órára van szükségük ahhoz, hogy teljesítsék a testmozgás számukra ajánlott mennyiségét.
2014. Február 01.

A Vanderbilt Egyetem az Obesity szakfolyóiratban közzétett tanulmánya szerint a vizsgált 3-5 éves gyermekek ezt a testmozgást viszonylag rövid energiafelhasználási “rohamokban” végezték, szemben a felnőtteknél megfigyelhető hosszabb mozgásciklusokkal.

Shari Barkin, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy számos közegészségügyi szervezet ad ki általános ajánlásokat azzal kapcsolatban, mennyi közepestől erős intenzitású testmozgásra van szüksége az óvodáskorú gyerekeknek, de arra vonatkozóan kevés adatunk van, hogyan végzik el valójában ezt a mozgást.

A mostani kutatáshoz szülő-gyerek párosokat kértek fel a nashville-i közösségből. A résztvevők normál testsúlyú illetve túlsúlyos egészséges gyerekek voltak. A fizikai aktivitás mérésére az óvodás korú gyerekek akcelerométert viseltek, amivel hét napon keresztül, napi 24 órában mérték az objektív izommozgást.

Az eredmények azt mutatták, hogy az óvodások esetében a közepestől erős intenzitású testmozgás négy gyakori mintája figyelhető meg, melyek többségét legfeljebb 5 perces rohamokban végzik. A kutatás azt is kimutatta, hogy a lányok és a fiúk ugyanannyi testmozgást végeztek naponta, de a közepestől erős intenzitású testmozgás típusa a nemek között eltért.

A lányok több rövidebb, legfeljebb egy perces “mozgásrohamot” végeztek, míg a fiúk több időt töltöttek hosszabb, 7-9 perces közepestől erős intenzitású testmozgás ciklusokkal. Barkin és munkatársai úgy vélik, hogy az ajánlott testmozgásmennyiség elérése érdekében érdemes lehet megfontolni közepestől erős intenzitású testmozgások gyakori, rövid ciklusainak beépítését azokon a helyeken, ahol az óvodások ébrenléti idejüket töltik, például az óvodában vagy otthon.

További cikkek mozgás témában:

  • Mennyi aktív játékra van szüksége a gyereknek?
  • Mikor milyen mozgás jó a gyereknek?
  • Az ugrálás okosabbá tesz
  • Forrás: Medipress