Baba

Rossz példát mutatnak az inaktív anyák

A fizikailag inaktív anyák rossz példával elöl járva megakadályozhatják, hogy a gyermekük eleget mozogjon - derül ki egy kutatásból.
2014. Április 16.

A szakértők, akik megfigyelték az anyák és a négyéves gyermekeik aktivitási szintjét, közvetlen összefüggést találtak a kettő között. “Minél mozgékonyabb volt az anya, annál mozgékonyabb volt a gyerek is” – mondta a kutatást vezető Kathryn Hesketh, a University College London munkatársa.

“Az anya minden közepes vagy erős intenzitású mozgással töltött perce 10 százalékkal növelte az ugyanolyan intenzitású mozgás esélyét a csemeténél. Amennyiben az anya egy óránál kevesebbet ült naponta, utódja 10 perccel kevesebbet ücsörgött” – tette hozzá a kutató. A vizsgálathoz 554 anyát vettek górcső alá, akik dolgoztak és a gyermekük óvodába járt. Az anyákat és a gyerekeket egyaránt aktivitás- és pulzusmérővel szerelték föl, amely egy héten keresztül mérte az aktivitásukat.

A résztvevő anyák mindössze 53 százaléka szánt legalább egyszer 30 perces a közepes vagy erős intenzitású edzésre a Pediatrics című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján. A nemzetközi ajánlások szerint hetente minimum 150 perc “közepes intenzitású testmozgásra”, például tempós sétára van szükség az egészség megőrzéséhez. A kisgyermekes szülők köztudottan kevésbé aktívak, mint a gyermektelenek. A nők fizikai aktivitása csak ritkán tér vissza a szülés előtti szintre.

“A kismamák életében egymással versengő prioritások vannak jelen, amelyek közül a testmozgás nem az élen szerepel. Éppen ezért érdemes lenne a mindennapi rutin részévé tenni” – magyarázta dr. Hesketh.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mozogjatok együtt!
  • Így mozognak az ovisok
  • Mindennap mozgás!
  • 4 babás-mamás mozgásforma, amit te se hagyj ki!
  • Forrás: Medipress