Kisgyerek

Egészséges felnőtté tesz a gyermekkori kreatív játék

Egy brit kutatás szerint azok a gyermekek, akik kreatívan és aktívan játszanak, egészségesebb felnőtté válhatnak.
2010. Május 19.

Az ugrálás okosabbá teszAz eredmény egy 505 fiatal felnőttet magába foglaló kutatásból származik, a résztvevők beszámoltak egészségi állapotukról és gyermekkori játszási szokásaikról. Az Ulsteri Egyetem kutatói négy játéktípust találtak melyek különböző módon kapcsolatban álltak a felnőttkori egészségi állapottal.

A gyakoribb gyermekkori kreatív játék olyan jó felnőttkori egészségi szokásokat vetíthet előre, mint például az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás. A gyermekkori aktívabb játék kapcsolatba hozható a felnőttkori jobb egészséggel és több testmozgással. Azok a felnőttek, akiket gyermekkorukban korlátoztak a játékban, például kevesebb idejük jutott rá, nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak és folytatnak egészségtelenebb életmódot.

“A gyermekek fejlődésében minden szempontból nagyon fontos, hogy rendelkezzenek a játék szabadságával és lehetőségével, azonban erről gyakran elfeledkeznek” – mondta a tanulmány szerzője, Tony Cassidy a Brit Pszichológiai Társaság sajtóközleményében. “A játék olyasmi, melyet a legtöbb gyerek szeretne csinálni, és ez természetes, de ennek fontosságát nem mindig veszik észre a felnőttek, kiváltképpen a rendeleteket hozók.”

“Valamilyen okból kifolyólag a társadalmunk korlátozta a gyermekek a játékát” – fűzte hozzá Cassidy. “Ahhoz, hogy megszüntessük a korlátozást és visszafordítsuk a potenciálisan ártó tendenciát, a felnőtt társadalom hozzáállásának megváltoztatására van szükség.”

A kutatás eredményét a Brit Pszichológiai Társaság április 14-i évenkénti konferenciáján mutatták be.

Videó: HáziPatika.com

Forrás: Medipress