Gyerek

Így tanítsd meg biciklizni!

Négyéves kor körül alakul ki a gyerekek egyensúlyérzete, már elérik a pedálokat, és az alapvető szabályokat is képesek megérteni. A tricikli vagy a futóbicikli helyett itt az idő, hogy megtanítsd gyermekedet két keréken közlekedni!
2014. Május 29.

Így tanítsd meg biciklizni! (fotó: Europress)

A gyerekek többsége négy-hat éves kora körül két keréken is tud már biciklizni. Nem ritka azonban az sem, hogy a két kerékre csak iskolás korban éreznek rá. Ne hasonlítsd a gyermekedet másokhoz, hagyd, hogy döntse el ő, mikor akarja kipróbálni magát két keréken.

A túl korai kezdéssel ugyanis a gyerekben erősödhet a félelem, a bizonytalanság, hiszen megszokta, hogy a triciklivel vagy a segédkerekekkel nem esik el, a közlekedés biztonságos és örömet okoz. A két keréken egyensúlyozásra rá kell éreznie és hozzá kell szoknia, ami elsőre nem is olyan egyszerű, de amikor sikerül, óriási élmény lesz.

Válaszd a megfelelőt!

Ha úgy gondolod, hogy gyermeked kellően érett a biciklizésre, akkor az első és legfontosabb feladat, hogy megfelelő kerékpárt vásárolj neki. A négy-hat éveseknek a 14-16-os méretű biciklik a legalkalmasabbak.Ezeket még egyszerűen leszerelhető támaszkerékkel árulják. Fontos, hogy vidd magaddal őt is, és együtt válasszátok ki a megfelelő méretet, formát és színt. A szaküzletekben a gyerek méretéhez igazítva ingyenesen beállítják a kormány és a nyereg magasságát. Ne felejtsd el a megfelelő védőfelszerelést sem: a sisak nélkülözhetetlen, és jó szolgálatot tesznek a térd- és könyökvédők is.

Az első próbálkozás

Az első gyakorláshoz érdemes olyan helyet választanod, ahol kellően nagy a tér, nincsenek fák, bokrok, padok, villanyoszlop, vagy bármilyen egyéb akadály, így nem kell azon izgulnod, hogy mi lesz, ha elesik vagy nekimegy valaminek, és megüti magát. Park vagy játszótér kezdésként tökéletes választás lehet.

Vigyázz, kész, rajt!

Miután a gyerek felült a biciklire, az egyik kezedet tartsd az ülés hátsó felén, a másikat tedd finoman a hátára, közel a nyakához. Óvatosan meglökve adj neki lendületet az induláshoz, ő pedig kezdjen el hajtani. Fontos, hogy előre nézzen, ne lefelé! Ha sikerült elindulnia, még ne engedd el, fuss mellette. Ha megvan a kellő lendület és biztonsággal hajtja a biciklit, akkor elengedheted, de továbbra is tarts vele, nehogy megijedjen.Az első próbálkozással lehet, hogy még csak néhány métert haladtok, de ne adjátok fel, ha szükséges, próbálkozzatok újra és újra. Közben biztasd őt, és dicsérd minden egyes újabb lépés teljesítésénél.

Indulás egyedül

Amikor a gyerek már biztonságosan halad, tanítsd meg neki az önálló elindulást. A pedál helyes állása szerint az egyik fönt van, a másik lent, attól függően, hogy melyik lábát használja szívesebben. Ha jobblábas, akkor a jobboldali pedál kerül felülre. Tegye a pedálra a lábát és a hajtással adjon magának lendületet. Ha biztonságosabbnak érzi, most is foghatod a vállát.

Állj!

A gyerekek többsége viszonylag könnyedén megtanul elindulni, a megállást, a fékek használatát azonban legalább ugyanilyen fontos begyakoroltatni. A kontrafékkel a legegyszerűbb a megállás: a pedált hajtsa hátra, ami csak egy apró mozdulat lesz visszafelé. Az első fékkel lassabban és óvatosabban tud megállni, de ezt is meg kell tanulnia a biztonságos kerékpározás érdekében. Maradj mellette mindaddig, amíg önállóan és biztonsággal meg tud állni – áll a Today’s Parent cikkében.Előbb-utóbb minden gyerek megtanul biciklizni, van, akinek ehhez elegendő egyetlen délután, másoknak több napra, sőt akár hetekre lehet szükségük. Fontos, hogy légy türelmes a gyermekeddel, csak akkor, és csak annyit gyakoroljatok, amíg kedve van hozzá. A biciklizés legyen öröm neki és neked is. Kapcsolódó cikkeink: