Kisgyerek

Biztonságos bicajozás

Mielőtt beruházunk egy kerékpáros gyerekülésbe, legjobb, ha valamelyik ismerősünk kerékpárján kóstolunk bele a közös biciklizés örömeibe és nehézségeibe.
2008. Január 26.

Biztonságos bicajozás

Biztonságos bicajozás

A kisgyerek súlya jelentősen befolyásolja az egyensúlyozást, nehezebb fel- és leszállni, fáradságosabb vele haladni, hosszabb a fékút, minden útegyenetlenség erősebben érezhető. Aki jól biciklizik, hamar megszokja a nagyobb terhelést.

A nyereg és a kormány között elhelyezett gyerekülés befolyásolja legkevésbé az egyensúlyérzetet, de ebben legfeljebb 15 kilós gyereket szállíthatunk. Előnye, hogy menet közben könnyen beszélgethetünk, jó kilátása nyílik belőle, a csomagtartón marad hely az esetleges csomagok számára, illetve hátizsákot vehetünk fel. Hátránya, hogy a kicsi nem aludhat el menet közben, a szülőnek pedig kissé szétvetett térdekkel kell pedáloznia, ezért némiképp kényelmetlen.

A hátunk mögé felszerelt ülés teherbírása 22 kiló, magas támlája, lábtámasza kényelmes ülést biztosít a kicsinek, fejtámasszal kiegészítve akár el is szundíthat benne. Nem bántja a menetszél, de nem is lát ki olyan jól a hátunk mögül. Igen ám, de hova jönnek a csomagok? És hogyan beszélgetünk a kicsivel hátrafelé? Egy nagy visszapillantó tükröt szereljünk fel a kormányra, így legalább látjuk, hogy érzi magát menet közben.

A hátsóülést nem csak csomagtartóhoz lehet rögzíteni, létezik adapteres változat, amely a vázhoz van rögzítve. Első látványra olyan, mintha lógna a levegőben, nincs alátámasztása, egy L-alakú fémváz tartja a kerekek felett az ülést. Ez a változat könynen fel-és leszerelhető és ez az a típus, ami a legfinomabban vezeti el a bicikli rezgéseit, így könnyen elalszik benne a gyerek.

Nagy testi erőt és ügyességet igényel egyszerre két gyerek szállítása: egy a hátunk mögött, egy a nyereg és a kormány között. Csak rövidebb utakra vállalkozzunk így!

Van egy már itthon is egyre elterjedtebb típus is, ez a biciklis utánfutó. 40-50 kg-ot bír el, így egyszerre két gyerek is vidáman belefér. Igényel némi odafigyelést a használata: szélesebb mint a bicikli és nagyobb ívben kell vele kanyarodni. A gyerekek nagyon szokták szeretni ezt a szállítási módot.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin