Kisgyerek

Biztonságos biciklizés: ezek a kötelező kellékek a gyermekkerékpáron

Mitől lesz biztonságos egy gyerekbicikli? Mire figyeljünk mielőtt elindulunk biciklizni a gyerekkel?
2017. Március 28.

Az, hogy mi kötelező és mi nem, nem a józanész határozza meg, hanem a vonatkozó KRESZ. E szerint 12 év alatti gyermek főútvonalon nem kerékpározhat, hanem az úttal párhuzamos járdán, maximum 10 km/óra sebességgel.

Mi minden kötelező gyermekkerékpáron is? A KRESZ ide vonatkozó rendelkezése szerint kötelező:

– megbízható, könnyen kezelhető kormányberendezés

– két, egymástól függetlenül működő fékberendezés, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat

egy első lámpa, amely fehér vagy kadmiumsárga, folyamatos vagy villogó fényt biztosít és sötétben, tiszta időben legalább 150 méterről látszik. Megengedett a ruházaton is!

egy hátsó lámpa, amely piros, folyamatos vagy villogó fényt biztosít és sötétben, tiszta időben legalább 150 méterről észlelhető. Megengedett a ruházaton is!

– egy piros színű hátsó fényvisszaverő prizma

– legalább az első keréken, legalább két borostyánsárga, kétoldalas küllőprizma vagy a gumi két oldalán lévő fényvisszaverő csík, illetve 2db fehér, küllőre pattintható fényvisszaverő cső

– hangjelző berendezés, ami csak csengő lehet (duda, kürt, stb. nem helyettesíti a csengőt)

12 felett, amikor már főútvonalon is biciklizhet a gyerek, akkor kötelező a fényvisszaverő ruházat abban az esetben, ha lakott területen kívül, éjszaka vagy rossz látási viszonyok vannak. Ez értelemszerűen nem valósulhat meg 12 éves kor alatt.

Ugyanígy működik a bukósisakra vonatkozó szabály is: bukósisak viselése csak akkor kötelező, ha lakott területen kívül 40 km/óra feletti sebességgel kerékpározol. Így tehát elmondhatjuk, hogy még a gyerekeknek sem kötelező (hiszen 12 év alatt maximum a járdán és 10km/óra sebességgel mehetnek), ugyanakkor erősen ajánlott minden gyerek számára. Nem csupán a balesetveszély miatt, hanem azért is, hogy később rutinszerű legyen a használata. Erre érdemes már a kicsiket is hozzászoktatni (sokan a futóbiciklit hajtó gyerekre is adnak bukósisakot).

Kapcsolódó cikkeink:

Így tanítsd meg biciklizni!

Biciklis kirándulások