Kisgyerek

Pár vonal elég volt egy kisgyereknek, hogy lerajzolja, mi a szeretet

Ahhoz, hogy meglásd ennek a rajznak a lényegét, nem kell gyermekpszichológusnak lenned: cuki és kész!
2023. Október 25.
készülő gyerekrajz

A napokban kapott szárnyra a világhálón az a gyerekrajz, ami tökéletes válasz lehet mindenkinek, aki kétségbe vonja az együttalvás pozitív hatásait.

Egyszerű, de nagyszerű

Mint kiderült, az alkotás készítője azt a feladatot kapta az iskolában az osztálytársaival együtt, hogy vessék papírra, mi jelenti számukra a biztonságot. 

A kisgyereknek, aki ezt a képet rajzolta, elég volt egyetlen ceruza ahhoz, hogy megmutassa, hol érzi magát a legnagyobb biztonságban a világon.

Tényleg a szülők ágyában a gyerek helye?

Erről a kérdésről általában mindenkinek határozott véleménye van, ami többnyire borul, amikor kisbabája születik.
 
A baba és a szülők egy, közös ágyban alvása vagy a külön szobában alvása csak a két végpontja a lehetőségeknek, közöttük található rengeteg más megoldás: pihenhetnek egy szobában, külön ágyon/matracon vagy babaöbölbe is tehetik az újszülöttet. Elképzelhető az is, hogy csak az egyik szülő alszik a gyermekkel, a szobákat, a létszámot lehetőségeikhez mérten variálhatja a család, amíg meg nem találják azt a felállást, ami mindenki számára elfogadható” – mondta a Gyerekszobának egy korábbi interjúban Benkő-Hidas Anna gyermekpszichológus.
 
Anna a hozzá forduló szülőknek is mindig azt mondja, hogy nincs egy, mindenkinek megfelelő módszer, hiszen valaki képtelen úgy pihenni, ha ott van mellette a baba, más viszont akkor nem nyugodt, ha távol van tőle a kicsi. „Bármelyikük kaphat az elgondolásával ellentétes tanácsot, amit lehet, hogy ki is próbálnak, de az számukra nem eléggé önazonos, nem érzik jól magukat a helyzetben. Minél kisebb a baba, annál nagyobb a hangsúly a szülő válaszkészségén, az igénykielégítésen, ami embert próbáló feladat. Az, hogy valaki elég jó szülő-e, nem feltétlenül ott dől el, hogy fizikailag milyen távolságban alszik a gyermekétől – tette még hozzá a pszichológus.

Nyitókép: Getty Images