Kisgyerek

Zsírkréta termékteszt: ezek az ólommentes, biztonságos kréták

Húsz csomag zsírkréta ólomtartalmát és használhatóságát vizsgálták meg. Úgy tűnik, hogy sajnos nem mindegy, hogy melyiket adjuk a gyerek kezébe, hiszen szinte minden kisgyerek "megkóstolja" a zsírkrétát, és sok termékkel bizony ólmot is fogyaszthat.
2016. Április 25.

10 országból származó, 20 különféle termék (8 és 12 darabos csomagok) azaz összesen 242 különböző zsírkrétát vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A TVE laboratóriumban vizsgáltatta meg – színenként külön-külön – a termékek ólomtartalmát, emellett grafikusok bevonásával értékelték a kréták használhatóságát (pl. mennyire kenődik, morzsálódik), valamint pontozták a csomagolást és a fogyasztói tájékoztatást.

Eredmény

A 20 termékből 10-nél nem volt kimutatható az ólom egyik színű zsírkrétájában sem. A 242 különböző színű zsírkrétából összesen 134 darabnál nem volt kimutatható mennyiségű ólom.

Az ólmot tartalmazó termékek határérték alatti koncentrációban tartalmazták a nehézfémet, de a legmagasabb érték sem érte el a hivatalos határérték negyedét. EU-s határérték zsírkrétákra és játékokra jelenleg 13,5mg/kg.

Nem volt összefüggés az ár és az elért pontszám között. A lista élén is találtak drágább és közepes árkategóriájú terméket, de az ólmot tartalmazó és rosszabbul használható termékek között is volt magas árkategóriájú termék.

A fekete, lila, sötétkék, sötétzöld, barna és narancssárga kréták tartalmaztak a legtöbb ólmot, míg a citromsárga, rózsaszín, világoszöld krétákban alacsonyabb volt a nehézfém koncentrációja.

Az ólomtartalom, használhatóság, környezetvédelem és fogyasztói tájékoztatás szerinti összesített lista élén kis pontkülönbséggel a KORES, a PAX Junior, 3 Faber Castell termék, a Crayola viaszkréta valamint STAEDTLER Noris Club Twister zsírkréta nevű terméke végzett. Egyikben sem volt kimutatható ólom, nagyon jól használhatók (nem kenődnek, morzsálódnak). Pontot amiatt veszítettek, hogy a többséget nagyon távoli országból szállítják, illetve a Paxnál és a Staedtlernél műanyag burkolatot használnak, ami hulladékkezelés szempontjából nem szerencsés.

Utolsó helyen szerepelt elsősorban a magas ólomtartalom miatt a Voskovky Jumbo nevű termék, gyenge használhatóság és a származási helyről szóló tájékoztatás hiánya miatt is pontot veszített, valamint az ICO 3 terméke, habár ezek között volt jól használható termék is.

A TVE grafikusok bevonásával megvizsgálta azt is, hogy egy-egy termék mennyire használható, vagyis mennyire fedi a színezett felületet, kenődik, morzsálódik, bemegy-e a köröm alá. A maximálisan elérhető 25 pontból, 25 pontot ért el a Pelikan műanyagburkolatú terméke, mert nem vesztett pontot, és további 10 termék összesített eredménye érte el a 20 pontot; azaz nagyon jól használhatónak bizonyult. A legkevésbé felhasználóbarát három termékek: 9 ponttal a Miss Chick, 12 -12 ponttal az ICO Creative és a Nebuló zsírkréta.

A termékek származási helyeként több egzotikus, távoli ország került megjelölésre. Elég gyakori, hogy az európai gyártó cég használ ázsiai gyárakat (is) a termeléséhez, ezzel növeli a szállításból adódó környezetterhelést.

A csomagolás tekintetében is voltak eltérések. Három terméknél az egyes kréták műanyagborítást kaptak, ami hulladék szempontjából nem szerencsés.

A teljes teszt a TudatosVásárló.hu oldalon olvasható.

További terméktesztek itt

Olvasnivalók a témában:

  • Miről árulkodnak a gyermekrajzok?
  • Rendezz kiállítást a gyerek rajzaiból!
  • Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete