Kisgyerek

Így varázsold tisztára az összerajzolt falat

Amikor filc-vagy zsírkréta-firka kerül a falra, azt bizony nehéz a kis művész kezdeti szárnybontogatásainak látni. Adj neki inkább papírt (jó sokat), és így távolítsd el a nem kívánt falfestményt.
2023. Szeptember 21.
kislány firkál a falra
Fotó: Getty Images

Valahol érthető, hogy a kicsi szeretne a falra rajzolni – olyan jó élmény a nagy, függőleges felületet összerajzolni… De ezt a vágyat sajnos a lakásban maximum egy krétafalon lehet kiélni (ami egyébként remek ötlet, és nem is bonyolult megvalósítani, akár saját kezűleg). Ha a te csemetéd is megpróbálkozott azzal, mi mindent tudna alkotni a falra, teljesen érthető, ha elsőre kiakadsz. Mutatjuk, mit érdemes tenni ilyenkor.

  • Először is vegyél néhány mély lélegzetet, és próbálj meg nem kiborulni. Nem javít a helyzeten (sőt), ha kiabálsz a gyerekkel.
  • Természetesen el kell neki magyarázni, hogy ezt nem szabad, de sokkal többre mész, ha ezt higgadtan, számára érthető módon és szavakkal teszed, mint ha ordítanál.
  • Ha ez nem megy azonnal, akkor adj magadnak egy kis időt lehiggadni. Az a falfirka (sajnos) megvár.
  • Ezután jöhet a válságkezelés: összegyűjtöttük, mi mindent lehet bevetni az összerajzolt falra.

1. Kezdd szivaccsal!

Próbáld meg eltávolítani amit csak lehet nagyon enyhén benedvesített szivaccsal. A letörölhető fetékről könnyedén lejön a legtöbb rajzeszköz nyoma, de a „normál” falfesték is tisztítható bizonyos szintig.

2. Jöhet az univerzális varázsszer

A nedves szivacsra felvitt szódabikarbóna is segíthet – de érdemes próbált tenni egy nem feltűnő helyen. És színesre festett falon csak nagyon-nagyon óvatosn szabad vele próbálkozni.

3. Csodát tesz?

A csodaszivacsként vagy varázsszivacsként ismert mikroporózus szivacs valóban rendkívül hatékony lehet a foltok óvatos eltávolításában. Fontos, hogy papírtörlővel itasd fel róla a felesleges vizet, hogy épp csak nedves legyen, amikor használod.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

4. Zsírkréta ellen

A zsírkrétafolttal lesz a legnehezebb dolgod. Elsőként plasztikkártyával vagy kés tompa élével távolíts el belőle amennyit csak tudsz, ezután menj rá például a szódabikarbónás szivaccsal. A metilalkohol is működhet – filctollnál is ez válhat be.

5. Fogkrém is bevethető

A sima fehér, nem géles fogkrémmel is meg lehet próbálkozni: finoman dörzsölő anyaga segíthet a foltok eltávolításában. Nagyon keveset használj hozzá, és enyhén nedves szivaccsal vidd fel.

6. Tapétatrükk

Egyes források az acélgyapot dörzsiszivacsot javasolják tapétához: ha egy iránya simítgatva próbáljuk vele a zsírkrétafoltot leszedni, akkor állítólag működik. Csak nagyon óvatosan próbálkoznánk vele – a mikroporózus szivacs jobb megoldásnak tűnik.

7. Mosogatószer zsíroldásra

A zsíros foltok eltávolításához a mosogatószer ideális – persze nem töményen, közvetlenül a falra felvive. Finoman higítva, a szivacsot enyhén benedvesítve lehet megpróbálkozni a zsírkrétarajz letörlésével inkább egyirányú, húzó, mint körkörös mozdulatokkal.

8. Mindentudó ecet

Az ecet igazi jolly joker háztartási szer – miért ne működne folttisztításnál is?!? Tölts ki egy keveset egy edénybe. Nedvesíts be vele egy puha fogkefét, és ezzel óvatosan kezdd el „lesepergetni” a foltot a felról – nem körkörösen dörzsölni, hanem egy irányba eltávolítani. Ne dörgöld nagyon erősen! A végén nedves ruhával töröld át, majd töröld szárazra.

Forrás: Realhomes.com, Thespruce.com, wd40.co.uk