Kisgyerek

A gyerekem megevett egy zsírkrétát! Mit tegyek most?

A gyerekek időnként képesek nagyon meglepő dolgokat megenni, és a lista tetején határozottan a zsírkréták állnak.
2020. Február 05.

Lehet a cukorkára emlékeztető színűk miatt, lehet, mert a gyerek meg akarja kóstolni a szivárványt, mindenesetre nagyon gyakori eset, hogy fogyasztanak a zsírkrétából. Természetesen ha ez a baleset megtörtént, a szülő aggódni kezd. Mit mondanak a szakemberek?

Ha azon kapod a gyereket, hogy megevett egy zsírkrétát, Jarrett Patton gyermekorvos szerint nem kell nagyon aggódnod. – A gyerekek gyakran esznek furcsa dolgokat, ez alól nem kivétel a zsírkréta sem. Ha bármilyen nehézség, fulladás nélkül lenyelik, nem szükséges mentőt hívni vagy rohanni a sürgősségire – magyarázta a szakember, akinek elmondása szerint a kréta nem okoz károkat a gyermek emésztőrendszerében. Dr. Patton szerint az USA-ban gyártott zsírkréták nem tartalmaznak mérgező anyagokat, így véletlen – vagy szándékos – lenyelés esetén nem jutnak káros anyagok a gyermek szervezetébe. A gyomor- és bélrendszer emellett rendkívül hatékonyan juttatja át a zsírkréta- és papírdarabokat.

A zsírkréták csomagolásán egyébként hazánkban is feltüntetik, hogy nem mérgezők – ha nincs ilyen felirat az adott terméken, inkább vegyünk másik fajtából. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 2016-ban végzett egy felmérést, mely során 20 csomag zsírkrétát vizsgáltak. A gyermekek első rajzeszközét azért vizsgálták, mert a kicsik érzékenyebben reagálnak a mérgező anyagokra, már kis mennyiségű nehézfém (például ólom) is károsodást okozhat a fejlődő szervezetben, és a kezük ügyébe kerülő tárgyakat, mint a zsírkrétát még az óvodáskorúak is meg-megkóstolják. A TVE laboratóriumban a termékek ólomtartalmát vizsgáltatta meg, színenként külön-külön.

Az akkor vizsgált 20 termék 8 és 12 darabos csomagok voltak, így 242 különböző zsírkréta ólomtartalmát vizsgálták összesen.  A termékek közül 20-ból 10-nél nem volt kimutatható az ólom a csomag egyik színű zsírkrétájában sem, az összes 242 különböző színű zsírkrétából pedig 134 darabnál nem volt kimutatható mennyiségű ólom. Azok a termékek, amelyek tartalmaztak ólmot, határérték alatti koncentrációban tartalmazták a nehézfémet, és még a legmagasabb érték sem érte el a hivatalos határérték egynegyedét sem.

A zsírkréta lenyelésének legnagyobb veszélye a fulladás, hiszen könnyedén elakadhatnak ezek a darabok. Jay Lovenheim gyermekorvos szerint akkor van szükség orvosi ellátásra a zsírkrétaevés után, ha a gyermek fullad, túlzottan nyáladzik, kontrolállatlan hányás tapasztalható, és/vagy súlyos hasi fájdalom.

Ha a zsírkréta akadálymentesen eljut a gyomorba, Dr. Patton szerint általában 1-2 nap alatt teljesen áthalad a gyermek szervezetén, emésztetlenül. Tehát ha a kicsi evett a krétából, a természet teszi a dolgát.

(VIA)

Kapcsolódó írásaink: