Kisgyerek

Ezért ne mobilozz soha, amikor a gyerekeket fürdeted

Az egészen alacsony víz is veszélyes lehet a kicsi gyerekekre, ezért fürdésnél és vízparton is a folyamatos figyelem elengedhetetlen!
2023. Szeptember 08.
Baba fürdik kádban habos vízben
Fotó: Getty Images

A kicsik imádnak akár csak pár centis vízben is pancsolni, hát még ha derékig ér, és esetleg habos is! Ilyen pici vízben ugyan mi baj történhet – gondolhatnánk, pedig nagyon is óvatosnak kell lenni a gyerekekkel minden alkalommal, amikor a kádban fürdenek. Akár néhány centiméteres vízben is bekövetkezhet ugyanis a tragédia, a fulladásveszély ilyenkor is fennáll!

Ráadásul akár mindössze 30 másodperc alatt! Az ex-mentőápolót, a Safer Little Steps elsősegély-tanácsadó platform alapítóját, Ross Smith-t idézi a The Sun: „Életbevágóan fontos, hogy a kicsi gyerekekre folyamatosan figyeljünk oda, ha vízben vagy annak közelében vannak. Ha a kádban fürdik a kicsi, még annyi időre se hagyjuk magára, amíg kimegyünk gyorsan egyet telefonálni – eleshet, beleborulhat és megfulladhat úgy, hogy egyáltalán nem vesszük észre.”

@saferlittlesteps Managing a drowning infant emergency. Comment what you would like to see next. Click our bio to learn more about saving your childs life. #cpr #drowning #childdrowning #infant #child #infantdrowning #emergency #parent #parents #newparent #newparents #grandma #grandpa #firstaid #firstaidandcpr #childcpr #infantcpr ♬ Lavender Cappuccino - Muspace Lofi

Nem a mélység számít

A szakértő szerint akár a háziállatok vizes tálja is veszélyes lehet, ha a kisgyerek rosszul esik bele. „Nem az okozza ilyenkor a problémát, hogy nagy mennyiségű víz kerül a kicsik tüdejébe. Hanem az, hogy a beszívott vizet „visszalélegzik”, amitől a légutak begörcsölnek és lezáródnak. Ezután 30 másodperc elég ahhoz, hogy az agy oxigénellátásnak csökkenése miatt a kisgyerek elájuljon.” Így már érthető, hogy akár a néhány centiméter mély víz is veszélyes lehet, mert a kicsi olyan hamar elveszíti az eszméletét, hogy esélye sincs arra, hogy kiemelje a fejét a vízből, vagy felálljon, felüljön. Szóval egy-két mail elolvasása vagy vicces poszt átpörgetése alatt is történhet tragédia – a pici gyerekeket ezért ennyi időre sem ajánlott felügyelet nélkül hagyni.

Ha megtörtént a baj

Ha véletlenül mégis megtörténik, hogy beleesik a gyerek a vízbe (a kádban vagy bárhol), és eszméletlenül találsz rá, nagyon fontos, hogy gyorsan reagálj – a szakértő szerint ezek a legfontosabb teendők.

1. Hívj mentőt

Ezt tedd meg azonnal, mondj el minden szükséges információt, és kövesd a kapott utasításokat.

2. Tisztítsd meg a légutakat

A kicsi légutai tele lehetnek vízzel, fontos, hogy tedd szabaddá őket. Ehhez fektesd le és fordítsd az oldalára, hogy kifolyhasson a víz.

3. Ellenőrizd a légzését

Fektesd hanyatt egy kemény felületen, és figyeld, hogy emelkedik-e a mellkasa, hallgasd a légzését, próbáld érzékelni, áramlik-e az orrán vagy a száján a levegő. Ha szabályos ki- és belégzéseket tapasztalsz, nyugodj meg, fordítsd az oldalára és várd meg a mentők érkezését. Ha elfúló, szakadozó, apró lélegzetvételeket tapasztalsz, akkor gond van a légzésével. Ha eszméletlen és nem reagál a szólongatásra, mozgatásra, akkor azonnal jöjjön a következő lépés.

4. Kezdd el az újraélesztést

Ilyenkor CPR-ra vagyis szív-tüdő újraélesztésre van szükség. Ennek a pontos menetéről ebben a cikkben olvashatsz. Csak röviden összefoglalva Ross Smith szavaival: Ha a kicsi egy évesnél fiatalabb, két ujjadat használd, a mellkas közepén kezdj el lefelé nyomásokat végezni folyamatosan, körülbelül a baba mellkasának egyharmadáig. 30 nyomás után a kicsi orrát és száját is befedve a száddal fújj be kétszer nem túl erősen a légutaiba. Ezt kövesse újból 30 nyomás, majd 2 befújás. Ha a kicsi köhögni kezd, köpködni és magához tér, az remek. Ölelgesd, nyugtatgasd, amíg a mentők kiérnek, hogy megvizsgálják. Ha ne, folytasd az újraélesztést.

5. Folytasd, ne állj le

Ha nem reagál a kicsi, akkor se állj le, folytasd az újraélesztést – többet teszel ezzel, mint hinnéd. A nyomással a szívet összehúzódásra készteted és a vért keringeted, ami a benne lévő oxigénnel valamennyire el tudja látni az agyat amíg a segítség megérkezik.

Forrás: Thesun.com