Kisgyerek

Videón mutatjuk, mit nem szabad tenni, ha fuldoklik a kisbabád

Minden szülőnek ismernie kell az alapvető lépéseket, ha fuldoklik a kisgyereke. Sokszor a pánik bénítja le az embert, máskor a téves információk okozzák a még nagyobb bajt.
2023. Május 27.
gyerek eszik a gyerekszobában
Egy falat is okozhat nagy gondot (Fotó: Getty Images)

Valódi szülői rémálom, amikor a kisgyermeke félrenyel, megakad a falat és a baba nem kap levegőt. A fulladásveszély miatt sokan pánikba esnének, pedig, ahogy az alábbi videóban is elhangzik, ez az, amire semmi szükség nincsen.

Ha viszont higgadt maradsz és nem próbálsz benyúlni a baba szájába – amivel csak azt érheted el, hogy még mélyebbre tolod a légzést akadályozó tárgyat – hanem hasra fordítod a kicsit és a nyaka alatt egy határozott tenyérnyomással, ütéssel megpróbálod eltávolítani a torkán akadt falatot. 

Ha ez sem segített, akkor fordítsd a hátára a babát és a mellkasán – nagyjából a két mellbimbó között félúton, két ujjal helyezz nyomást a mellkasra. Mindkét verziót 5-5-ször próbáld, váltogatva.  Ezeket a tanácsokat egy olyan orvosi csapat tanácsolja, akik 27 éve foglalkoznak kisbaba és kisgyermek elsősegélynyújtással.

Szükség esetén kezdd meg az újraélesztés és ne feledd, ha a kicsi köhögni kezd, az ebben az esetben jó jel, mert így ő is el tudja mozdítani a légutat elzáró tárgyat és levegőhöz jut.