Kisgyerek

A Grace klinikából ellesett fogással mentette meg a fuldokló gyereket egy tanítónő

Nem ismerte a vészhelyzetben alkalmazandó Heimlich-fogást, a sorozatból viszont emlékezett, hogy lehet megmenteni egy fulldoklót.
2022. December 05.
Grace klinika szereplői

Egy perugiai általános iskolában történt az eset: egy 8 éves kisfiú félrenyelte az uzsonnáját, az életét pedig az osztályt felügyelő tanítónő, Flavia Napolitano mentette meg. Bár (sajnos) nem ismerte az ilyen esetekben hasznos Heimlich-fogást, kedvenc sorozatának köszönhetően mégis tudta, mit kell csinálnia. 

Kész szerencse, hogy eszébe jutott a jelenet!

A lélekjelenlétét megőrző tanítónő az életmentésért kitüntetést kapott, és ő maga hívja a figyelmet arra, mennyire fontos lenne, hogy mindannyian részt vegyünk legalább egy elsősegély-oktatáson. „Csak helyettes tanítóként voltam jelen, alig ismertem a gyerekeket. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy az egyik kisfiú arca elkékül, amiből azonnal tudtam, hogy fulldoklik. Segítségért kezdtem kiabálni, és ezzel egy időben próbáltam megmenteni a gyereket. Eszembe jutott, hogy csinálta a Grace klinikában Dr. Hunt egy fulldokló gyerekkel, és hála az égnek nálam is működött. A kisfiú kiköpte a bajt okozó falatot és azonnal újra kapott levegőt” – idézte fel Flavia.

Nem kellene, hogy szerencse kérdése legyen!

Hozzátette, hogy ahányszor visszagondol az esetre, könnybe lábad a szeme: „Folyton azt látom magam előtt, ahogy a bajba jutott kisfiút tartom a karjaimban és erőteljes ütést mérek a lapockái közé, amivel sikerült megmentenem az életét. A biztonság kedvéért kórházba szállították és alaposan kivizsgálták, de szerencsére mindent rendben találtak. A gyermek szüleivel pedig csodás barátság szövődött közöttünk.” 

A hősként ünnepelt tanárnő azt mondta, saját bőrén tapasztalta meg, mennyire hasznos lenne, ha minél többen elvégeznének egy-egy elsősegélynyújtó tanfolyamot, amivel számtalan ember életét lehetne megmenteni. Végezetül annyival egészítette ki a visszaemlékezést, hogy a lélekjelenlétének megőrzése és egy nagy adag szerencse kellett ahhoz, hogy a kisfiú életben maradjon, ha viszont mindenki ismerné a fulladás esetén alkalmazandó fogásokat, nem kellene, hogy a szerencsén múljanak emberéletek.

Fotó: Getty Images