Kisgyerek

Ezt kell tenni, ha félrenyel a gyerek

A gyermekkori félrenyelés az egyik leggyakoribb baleset és elég ijesztő tud lenni a szülők számára.
2017. Június 09.

Mi történik félrenyeléskor?

A félrenyelés és a légútba kerülő idegen test a szülők egyik legnagyobb félelme, három év alatti gyermekeknél az egyik leggyakoribb baleset. Nyeléskor a gégefedő elzárja a légcsövet, így a falat a nyelőcsőbe kerül, míg légvételkor a gégefedő kinyit, s a levegő szabadon áramlik a gégén és légcsövön keresztül a tüdőbe. Ha gyermeked félrenyel, akkor az étel vagy idegen test a légutakba kerül, és itt vagy a gégebemenetet zárja el, vagy lejjebb okoz elzáródást. Szerencsés esetben beindul a köhögési reflex, és az idegen test távozik, de előfordulhat, hogy beszorul. Ilyen esetben azonnali, határozott beavatkozásra van szükség.

Félrenyelés: honnan tudhatjuk, hogy baj van?

A gyermek köhög, sír, nem kap levegőt. Nagyon jellemző a hirtelen jelentkező heves köhögés, fuldoklás, elszürkülés. Gyakran etetés közben jelentkezik, de az is sokszor előfordul, hogy ennivalóval vagy valami apró játékkal a szájában rohangál, és akkor történik a baj: egy hirtelen légvétellel a légútba jut az idegen test.

Teendők, ha félrenyelt a gyerek

Ha gyermeked nem tud hangot kiadni, némán köhög, bőre szürkül, de még eszméletén van, próbáld az alábbi módszert.1. Nyisd ki a száját, nézd meg, hogy van-e benne olyan könnyen, egy mozdulattal eltávolítható idegen test, ami a légzészavart okozza. Ezt egy vagy két ujjal, kifelé irányuló mozdulattal távolíthatod el. Ha mélyebben van az idegen test, vagy nem tudod egy mozdulattal eltávolítani, erőltetni nem szabad, mert könnyen lejjebb sodorhatja a tárgyat.2. A csecsemőt fektesd az alkarodra úgy, hogy a feje lógjon enyhén lefelé, majd határozottan öt ütést mérj a hátára. Ezek után fordítsd meg, és a szegycsont alsó harmadánál, két ujjal határozottan nyomd be a mellkasát öt ízben.3. A kisgyermeket fektesd a térdedre úgy, hogy hasa a combodon legyen, feje enyhén lógjon lefelé, majd erősen üsd meg a lapockái között. Ezt követően csinálj öt hasi nyomást (Heimlich-műfogás), a gyermekedet hátulról átölelve egyik öklét tedd a két bordaív találkásához (gyomorszáj), a másik kezeddel határozott mozdulattal befelé, majd felfelé irányuló nyomást csinálj. Az esetek egy részében már az első ütéseknél sikerül kimozdítani a légúti idegen testet, de sokszor többször is meg kell próbálni.

4. Ha úgy ítéled meg, hogy az idegen test a légutakban maradt, vagy ott rögzült, azonnal hívj mentőt, ami a gyermeket egy speciális ügyeletre viszi, ahol el tudják távolítani az oda került tárgyat vagy ételt.

Így előzhető meg

A három év alatti kicsik kedvenc szórakozása, hogy mindent a szájukba vesznek, amit találnak, de akár egy nagyobb falat vagy gyümölcsök magjai is okozhatnak komoly problémát. Lehetőleg ne engedd, hogy kisbabád mindent a szájába gyömöszöljön, csak olyan játékokat adj neki, amelyek eleve be sem férnek a szájába, vagy lenyelésre alkalmatlanok. A kezébe kerülő gyűrű, fülbevaló, szög, tabletta, játszótéri kavics mind veszélyes lehet!Az étkezés során figyelj arra, hogy a babád életkorának megfelelő méretű ételt adj, a nagyobb darabokat szeleteld, és jó elkerülni az apró, kemény ételeket, mogyorót, mandulát. Autóban, biciklizéskor ne egyen!

Nagyobbaknál a Heimlich-féle műfogás is alkalmazható

Tanuld meg a Heimlich-féle műfogást (csecsemőknél nem alkalmazható!) gyerekeseknek szóló, speciális elsősegélynyújtó tanfolyamon. Különösen veszélyes az apró mágnesek és gombelemek lenyelése, utóbbi még a gyomorba kerülve is bajt okoz! Ha ilyen tárgyat nyel le a gyere, azonnal irány az orvos!Szaklektor: dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gasztroenterológus, tüdőgyógyász, www.allergiakozpont.hu(Forrás: Kismama magazin, Gyermekbetegségek különszám)Kapcsolódó cikkeink: