Baba

Köhögés

A köhögés a hurutos betegségek, hörghurut, tüdőgyulladás, gégehurut, légcsőhurut kísérő jelensége. A köhögés jellege nagyon jellemző az egyes megbetegedésekre. A szülő és az orvos a köhögés jellegéből tud következtetni a fennálló betegségre.
2003. Május 05.

Köhögés

Gégevizenyő (Pseudocroup)

Köhögés

A gégenyálkahártya heveny, gyulladásos megbetegedése. 2-4 éves korban a leggyakoribb, de csecsemőkorban is előfordul. Jellegzetes ebben a betegségben a köhögés típusa: hirtelen kezdődő, “ugató” jellegű köhögés, amit be- és kilégzési nehézség követ. Ilyen esetekben okvetlenül azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ez a gégebetegség nagyon rövid idő alatt fulladást okozhat.

Légcsőhurut (tracheitis)

Száraz, váladék nélküli köhögés jellemzi, lázzal vagy láz nélkül is jelentkezhet. Bizonyos esetekben mellkasi fájdalom is kísérheti.

Hörghurut (bronchitis)

Sok formája ismeretes, részletes leírásukat lásd a külön címszó alatt. Minden hörghurutra jellemző a hurutos, váladéktermeléssel járó köhögés.

Görcsös (spasticus) köhögés

A csecsemőkori köhögések nagy százaléka ebbe a kategóriába tartozik. A kilégzés hangos és nyögő, hasonló az asztmás betegek köhögéséhez. Részletesebb információ erről is a megfelelő címszó alatt található.

Szamárköhögés (pertussis)

Nagyon jellegzetes köhögéssel jár, az oltások óta nálunk már csak nagyon ritkán fordul elő. Rohamokban jelentkező, görcsös köhögés jellemzi.

Tüdőgyulladás (pneumonia)

Száraz, kínzó, görcsös, izgatott, szinte szamárköhögés szerű köhögéssel járhat. Ez főleg a vírusos tüdőgyulladásokra jellemző. Ugyanakkor kísérheti hurutos, bő váladékkal járó köhögés. A köhögés típusának megállapítása és a betegség diagnosztizálása feltétlenül az orvos feladata.

Félrenyelés (idegen test a légcsőben)

Izgatott jellegű, rohamokban jelentkező köhögés jellemzi. Ha az idegen test beékelődik, krónikus, hónapokig tartó köhögés követheti. Ezért ilyen gyanú esetén fordulunk orvoshoz, aki eltávolítja az idegen testet.

Laryngitis (gége-hangszalag-gyulladás)

Nehezített belégzés okozta, száraz, rekedtes, ugató köhögéssel jár. Általában 1-3 éves kor között, az éjszakai órákban lép föl, kis láz is mérhető. A hörgők és hangszalagok annyira megduzzadhatnak, hogy akár a fulladás veszélye is fennállhat. Általában a Parainfluenza B vírus okozza, ritkábban baktérium, a Hemophilus influenzae a kórokozó, ami ellen védőoltás is van már, és csak nagyon ritkán okozza allergia. Visszatérő, lázmentes laryngitis esetén allergiás kivizsgálás ajánlott.

Tünetileg jól lehet kezelni, de soha ne forró kamillafőzet páráját lélegeztessük be, elegendő a hideg pára. Többnyire gyógyszeres kezelés és kórházi megfigyelés is szükséges.

Kapcsolódó cikkeink köhögés témában:

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu