Kisgyerek

A három leggyakoribb köhögős megbetegedés gyerekeknél

A köhögés a kicsiknél legtöbbször nátha vagy influenza következménye, de alsó légúti megbetegedés jele is lehet. Mi a három leggyakoribb köhögéssel járó megbetegedésnek jártunk utána.
2014. December 11.

Pszeudokrupp

A pszeudokrupp, vagy ahogyan legtöbbször röviden nevezzük: a krupp, a kisgyermekkor betegsége. A megfigyelések szerint 1-5 éves kor között fordul elő a legnagyobb valószínűséggel. A gége nyálkahártyája gyulladás következtében megduzzad, és ez nehezíti a légzést.

A jelentős nyálkahártya-duzzanatot a légcső ezen szakaszának sajátosságai teszik lehetővé: itt a nyálkahártya nagyon laza, és a gyulladás jelentős szöveti vizenyőképződéssel jár. A kisgyermekek légcsöve viszont relatíve szűk, így ennek átmérőjében fellépő változás nagyon hamar jelentős szűkületet okoz. A betegség leggyakoribb kiváltó oka a légúti fertőzés.

A krupp jellemző tünetei az ugató, száraz köhögés, és a belégzéskor észlelhető nehézlégzés. A kruppos roham általában hirtelen, éjszaka kezdődik, és sokszor mérsékelt láz kíséri. A gyermek hirtelen köhögni kezd, felsír. A száraz, izgatott, ugató jellegű köhögés, és a köhögést kísérő nehezített légzés könnyen felismerhető, nagyon jellegzetes. A nehézlégzés és következményeként kialakuló oxigénhiány a gyermeket nyugtalanná teszi, a nyugtalanság tovább rontja állapotát. Ezért fontos, hogy maradjunk nyugodtak, és nyugtassuk meg a gyereket is, nehogy pánikba essen, mert akkor még nehezebben kap levegőt.

Párásítsuk a levegőt: forraljunk vizet, vagy vigyük a gyereket a fürdőszobába, és engedjük meg a meleg vízcsapot. Ez azért jó, mert a párás levegőben könnyebbé válik a gyerek légzése. Támasszuk meg a gyereket párnával, vagy tartsuk az ölünkben ülve, így könnyebben tud lélegezni. Ha krupp gyanúja merül fel, mindenképpen hívjunk orvost, aki általában antibiotikumot és légzéskönnyítő szert ír fel. A beteg kisgyermek kezelése általában kórházban történik, mert a légút szűkülete veszélyeket rejt magában, de nem kell aggódni, legtöbbször néhány napos kórházi ellátás elegendő a látványos javuláshoz.

Bronchiolitis

A bronchilolitis az alsóbb légutak gyulladásos megbetegedése kisdedkorban. Télen, járványok idején fordul elő, és elsősorban az egyévesnél kisebb csecsemőket támadja meg. Nagyobb veszélynek vannak kitéve azok a gyermekek, akiknek a szülei dohányoznak, vagy olyan helyen él, ahol sokan vannak egy szobában, mert ott könnyebben terjednek a vírusfertőzések.

A kisbabának 1-2 napig folyik az orra, aztán hirtelen rosszabbul lesz, belázasodik, szárazon, reszelősen köhög, nehezen, sípolva lélegzik. Ha a kisbabának a légzés láthatóan gyötrelmet okoz, ajka kékülni kezd, hívjunk azonnal orvost, vagy vigyük a gyereket a legközelebbi gyermekrendelőbe.

A három leggyakoribb köhögős megbetegedés gyerekeknél

Ha az orvos a fertőzést enyhének tartja, tanácsot ad az otthoni ápolás módját illetően. Ám ilyen állapotban lévő kisgyermekek jó részét bent tartják kórházi megfigyelésre. Ha otthon vagyunk vele, igyekezzünk megnyugtatni a gyermeket, a sírás fokozza a nehézlégzést.

Ha a baba még anyatejjel táplálkozik, szoptassuk gyakrabban, ezzel óvjuk a kiszáradástól. Ha már nagyobbacska, kínáljuk gyakrabban folyadékkal. Ha lázas, alkalmazzunk hűtőfürdőt, vagy vizes lepedős megoldást. Végül terítsünk a fűtőtest közelébe vizes törülközőt. Ez párásabbá teszi a szoba levegőjét, és a kicsinek jobb lesz tőle a légzése.

Hörghurut és tüdőgyulladás

Az őszi, téli hónapok beálltával egyre szaporodnak a hurutos, lázas megbetegedések. A gyakori felső-légúti fertőzések mellett, szövődményes esetekben alsó légúti fertőzések is kialakulhatnak. Az alsó-légutak leggyakoribb megbetegedése a hörghurut, valamint a tüdőgyulladás.

A hörghurut esetében a légutakba került kórokozók által kiváltott gyulladás a hörgőkben, míg tüdőgyulladás esetében a léghólyagocskákban zajlik. A hörghurut, és a tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozói a baktériumok és a vírusok. A heveny hörghurut legjellegzetesebb tünetei a rossz közérzet, a láz, és a köhögés. A hörghurut kezelésében a legfontosabb a hörgőkben pangó váladék eltávolítása.

A köhögés ezt a tisztító folyamatot segíti. A váladék könnyebb kiürülését, folyékonyabbá tételét a váladék “felszakadását” különböző váladékoldók is elősegíthetik. De azt is tudnunk kell, hogy a legjobb váladékoldást a megfelelő folyadékbevitel biztosítja, ezért a beteg gyermek megfelelő mennyiségű folyadékbevitelét feltétlenül biztosítanunk kell.

Csecsemőkorban a köhögés még kevésbé hatékony, így a váladékot a csecsemő nehezebben köhögi fel. Ebben az életkorban jó hatású a csecsemő mellkasának ‘klopfolása’. Ez azt jelenti, hogy ujjainkat összeszorítjuk, és tenyerünkkel kúpot képezünk, akkor a mellkas “ütögetésekor” kúpozott tenyerünk és a mellkas között levegőcsapda képződik. Ütögetéskor a mellkasi rezonancia ráterjed a hörgők falára, és az ott lévő váladék könnyebben leválik. Persze a módszer helyes elsajátításához és a megfelelő gyógyszeres kezeléshez kérjük a háziorvos segítségét.

Kapcsolódó cikkeink: