Baba

A hörghurut típusai

A hörghurutnak több formája ismert, az élet különböző szakaszaiban más-más hörghurut-formák a jellemzőek.
2003. Március 22.

Görcsös hörghurut (bronchitis spastica)

A legtöbb csecsemőkori hörghurut ebbe a csoportba tartozik. A panaszok és tünetek oka, hogy a légcsövek (hörgők) nyálkahártyájának gyulladása nyúlós, tapadós váladék termelésével jár, ami beszűkíti a légcsövet, kevesebb levegő jut a tüdőbe. Ezt a hatást súlyosbítja még a légcsöveket körbevevő simaizmok összehúzódása, amely fokozza a szűkületet.

A betegség lázas felső légúti fertőzéssel kezdődik; csakhamar megjelenik a köhögés és a többé-kevésbé nehezített légzés. A nehéz légzés főleg a kilégzésnél jelentkezik, a görcsös összehúzódás miatt a passzív kilégzés lesz elnyújtottabb, nehezítettebb.

2-3 hétig is elhúzódik csecsemőkorban a hörghurut

A kilégzés hangos és nyögő, mint az asztmásoké, ezért ezt a fajta hörghurutot gyakran “asztmás hörghurutnak” is nevezik. Súlyos esetben a mellkas felfújt állapotban található. A hörghurutnak ez a formája sokszor elhúzódik, 2-3 hétig is eltarthat, és a visszaesések is gyakoriak.

Heveny hörghurut (acut bronchitis)

Nagyobb gyerekek betegsége. Felső légúti fertőzéssel kezdődik, néhány napos mérsékelt lázzal, köhögéssel jár, a közérzet elég jó marad. Legtöbbször 1 hét alatt gyógyul, de mérsékelt köhögés 10-14 napig is fennmaradhat. Ismétlődő, elhúzódó hörghurutokban sokszor a háttérben arcüreg-gyulladás áll, ún. sinobronchitis alakul ki. Amíg az arcüreg-gyulladás nem gyógyul, a hörghurut is fennmarad, esetleg hónapokig is elhúzódhat. A kezdeti tünetek jelentkezése esetén mindenképpen orvosi vizsgálat és kezelés szükséges.

Apró hörgőkre kiterjedő heveny hörghurut (bronchiolitis)

A csecsemők és a tipegő gyermekek súlyos betegsége. A tüdő kiterjedt területein gyulladt a legfinomabb légutak, a kishörgők nyálkahártyája. A légutakat szűkíti a gyulladás következtében termelt tapadós nyák és gennyes váladék. A tüdőben az elzáródás következtében a légmentes területek váltakoznak a levegővel felfújt területekkel.

A betegség vezető tünete a magas láz és az igen rossz általános állapot által kísért súlyos és gyorsan fokozódó nehéz légzés. A kilégzés itt is nehezítettebb, mint a belégzés, ezért a mellkas csakhamar felfújt állapotba kerül. A csecsemő ill. kisded külseje csakhamar ijesztővé válik: a légzés szapora, orrszárnyi légzés is megfigyelhető. (Nyugalmi állapotban, ha a kisded nem sír vagy alszik, a be- és kilégzéssel párhuzamosan tágul és szűkül az orrnyílás.)

A légzés fárasztó, erőltetett, az arc szürkés, az ajkak lilásan elszíneződnek, a gyerek roppant nyugtalan, rémült, a pulzus lázra jellemző, szapora. Azonnali orvosi ellátást igényel.

Hörgőtágulat

A hörgők nagymérvű tágulata jellemzi, melyet a hörgőfalak és a környező tüdőszövet tartós fertőzése és gyulladása kísér. A gyulladás nyomán súlyosan károsodik a hörgők fala és nyálkahártyája, mirigyei, izom- és rugalmas rostjai, valamint kisebb-nagyobb körülírt területen a tüdő. A tágulatok keletkezésében néha a hörgőfalak veleszületett gyengesége is szerepel. A hörgő-elváltozások azonban legtöbbször másodlagosak. Sokszor elhúzódó vagy visszatérő hörghurutok, tüdőgyulladások után fokozatosan fejlődik ki a tüdőtágulat.

A vezető tünet a makacs hónapokig tartó köhögés, amely bő köpettel jár. A köhögés különösen reggel hosszú és kínzó. A veleszületett megbetegedésen kívül inkább a nagyobb gyerekek betegsége. Ez már a krónikus megbetegedések közé tartozik, amely folyamatos gondozást, szakorvosi felügyeletet igényel.

Ezek is érdekelhetnek:

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu