Baba

A hörghurut tünetei

A hörghurut a tüdő hörgők nyálkahártya gyulladását jelenti. Legtöbbször a nátha útján alakul ki és köhögéssel jár. Lássuk melyek a legjellemzőbb tünetei.
2018. Február 27.
A hörghurut náthával kezdődik

A hörghurut vagy más néven bronchitis a tüdő hörgők nyálkahártya gyulladását jelenti. Heveny és idült formában jelentkezhet. A heveny forma általában a légcsövet is érinti, rendszerint magától is nyomtalanul gyógyul.

Az idült hörghurutnál (vagy krónikus bronchitis) a hörgők tartós gyulladása jellemző, komoly légzésfunkciós zavarokkal jár.

Elsősorban vírusok, kisebb százalékban baktériumok okozzák a betegséget.

A heveny hörghurut általában télen jelentkezik, a náthára jellemző panaszokkal, tünetekkel kezdődik.

Az idült hörghurut már más képet mutat: Magyarországon nagyjából félmillió embert érint és nagyon gyakori betegség a cigarettázók és a szmog-veszélyeztetett városlakók között. A főbb tünet a köpettel társuló köhögés, gyakran sípolás is előfordul, ami nagyon hasonlít az asztmára. Jellemzője még, hogy két egymás követő évben legalább 3 hónapig fennállnak a tünetek.

A hörghurut tüneti

A heveny hörghurut a nátha részeként az orr és a garat begyulladásával kezdődik, majd tovább terjed a légcsőre, gégére, és a hörgőkre.

Főbb tünetei a felső légúti fertőzés tüneteivel egyeznek meg: nátha, borzongás, rossz közérzet, hát-és izomfájdalom, hőemelkedés, torokfájás.

Kezdetben a köhögés száraz, később viszkózus köpet jelentkezik. Jelentkezhet még a szegycsont mögötti fájdalom.

A köpet később nagyobb mennyiségű lesz és gennyesé válik. Ez már arra utal, hogy bakteriális felülfertőződés történt.

3-5 napig tartó láz és nagyobb mennyiségű köpet után a szövődménymentes esetekben a tünetek elkezdenek enyhülni, majd megszűnik a láz és a beteg meggyógyul.

A tartós láz már szövődményre, pl. tüdőgyulladásra utal.

A heveny hörghurut kezelésében lázas időszakban fontos az ágynyugalom. Fontos a megfelelő folyadékpótlás, akár 3-4 liter is naponta. A lázcsillapító hatású fájdalomcsillapító javíthatja a közérzetet. A köhögés csillapítása, főleg ha köpetürítéssel jár, nem szabad elnyomni gyógyszerekkel. Antibiotikum akkor adható, ha a láz tartóssá válik és a köpet gennyes jellegű sárgásfehér vagy sárgászöldes.

Az idült bronchitises betegek gyógymódja a dohányzásról leszokás, illetve oxigénterápia javasolt. A többi terápiás lehetőség csak enyhülést hoz.

Kapcsolódó cikkeink hörghurut témában:

Forrás: HáziPatika.com