Gyerek

Jelek, hogy tüdőgyulladása van a gyereknek

A tüdőgyulladás (pneumonia) a tüdőszövet, különösen a tüdőhólyagocskák gyulladása. Megfázás vagy hörghurut következtében léphet fel, olykor azonban egészen váratlanul alakul ki. A kórokozók többnyire vírusok vagy baktériumok.
2018. Február 08.
Enyhe vagy magas láz is jelzi a tüdőgyulladást

A gyermeknek enyhe vagy magas láza van. Köhögése száraz vagy hurutos, hangosan ugató vagy rövid löketű és fájdalmas lehet. A gyermek mindig gyorsan, kapkodva lélegzik. Légszomja van, az ajkak és a száj környékének erre utaló kékes elszíneződésével. Csecsemőknél és kisgyermekeknél belégzéskor látható a bordák, valamint a gégefő és a kulcscsont között a bőr besüllyedése, és gyakran az orrcimpák erőteljes mozgása is. Sok gyermek panaszkodik hasfájásra.

Tüdőgyulladás gyanúja esetén azonnal menjetek orvoshoz! Újszülöttek és négyhónaposnál kisebb csecsemők kórházi kezelésre szorulnak. Nagyobb gyermekeknél ez a betegség súlyosságától függ.

A tüdőgyulladás leggyakoribb tünetei gyerekeknél

  • Láz
  • Légszomj
  • Köhögés
  • Hasfájás

Vírusos tüdőgyulladás gyanúja esetén az orvos lemond az antibiotikumokról. Javulás utáni újabb belázasodáskor vagy bizonytalan lefolyás esetén a bakteriális felülfertőződés veszélye miatt antibiotikumra van szükség.

Ügyelj a betegszoba friss levegőjére. Szellőztess gyakran. Az orvos dönti el, szükség van-e ágynyugalomra. Az ágy feji végét emeld meg, például könyvekkel. Tudni kell, hogy a csecsemők hasból lélegeznek. A hasnak légzéskor szabadon kell mozognia. Ezért tüdőgyulladásos babát soha nem szabad hasra fektetni! Itass a gyerekkel sok folyadékot, és kövesd az orvos utasításait.

Kapcsolódó cikkek tüdőgyulladás témában: