Baba

Kisokos lázcsillapításhoz

A láz természetes dolog, amely előbb-utóbb minden gyereknél jelentkezik. Pánikra azonban semmi ok: íme a legfontosabb tudnivalók a lázzal kapcsolatban!
2014. Július 03.

1. Lázmérés: popsiban vagy hónaljban?

2. Milyet lázmérőt válasszunk?

3. Lázmérési tanácsok

4. Mi a láz?

5. Mikor beszélünk lázról?

6. Mikor kell lázat csillapítani?

7. Teendők láz esetén

8. Gyógyszeres lázcsillapítás

9. Fizikai lázcsillapítás

10. Lázgörcs

11. Láz – Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?

1. Lázmérési módszerek

Ha melegnek érezzük a gyereket, de bizonytalanok vagyunk abban, hogy ez már láz, vagy még csak hőemelkedés, az első lépés megmérni a kicsi lázát.A testhőmérséklet kis mértékben minden embernél eltérő és napi ingadozás is megfigyelhető. Érdemes a kicsinek egészségesen is megmérni a testhőmérsékletét, hogy “éles helyzetben” legyen viszonyítási alapunk.A gyermek kora fontos a lázmérési módszer kiválasztása szempontjából:

1 éves kor alatt végbélben kell mérni lázat

1 és 3 éves kor között végbélben vagy hónaljban

3 éves kor fölött hónaljban

2. Milyen lázmérőt válasszunk?

A fülhőmérő rendszerint a testhőmérsékletnél magasabb hőt mér, szükség van ezért a speciális mérési technika ismeretére ahhoz, hogy korrekt eredményt kapjunk. A homloklázmérő sajnos nem pontos, ezért ez sem ajánlott. Léteznek homlokra helyezhető mérőlapok, tapaszok is, ám ezek sem adnak megbízható eredményt.A szakemberek vagy a jó minőségű digitális lázmérőt javasolják, vagy az analóg lázmérőt.Fontos, hogy 2009 óta a higanyos lázmérők nem forgalmazhatók. Helyükre bejöttek olyan higanymentes analóg hőmérők, amelyekben a higannyal megegyező fizikai tulajdonsággal bíró, de nem toxikus anyag található. (A higany tökéletes alternatívája a galinstan – gallium, indium, ón – nevű keverék. Ugyanúgy tágul és húzódik vissza, mint a higany, és ugyanolyan pontosságan mér) 4 percre van szükség ezeknél a méréshez.Kisokos lázcsillapításhoz

Milyen lázmérő kell a gyereknek?

3. Néhány jó tanács a lázméréshez

1. Sose mérjük a gyerek lázát szaladgálás, meleg zuhany vagy fürdő után, hisz ezek mind emelik a testhőt, így hamis eredményt kaphatunk.2. Hónaljmérés esetén biztosítsuk, hogy szorosan hozzásimuljon a gyermek testéhez a hónalja, és közötte a lázmérő, mert csak így képes a megfelelő mértékben átvenni a testhőt a lázmérő.3. Ha analóg lázmérőt használunk, akkor 35,5 alá rázzuk le!4. Hónaljmérésnél mindig gondoskodjunk a bőr szárazságáról!5. Figyeljünk rá, hogy a hőmérő feje ne lógjon ki a hónalj másik oldalán, illetve a kicsi ne nagyon mocorogjon, nehogy idő előtt kiessen.6. A nagyobb gyerekeknél résen kell lenni, hogy ne nyomják meg a kikapcsoló gombot a digitális lázmérőn.7. Pici babáknál a popsiban mérés a leghatékonyabb, ám hogy ne sértsük fel a végbélnyílást, érdemes a lázmérő végét kicsit bekrémezni, a két lábát pedig megfogni, hogy ne mocorogjon. A digitális hőmérők szerencsére gyorsan megmutatják az eredményt, így ez az – érthető módon – nem túl népszerű tevékenység nem tart sokáig.8. Végbélben történő mérésnél a kapott eredményből (csakúgy, mint a szájban vagy a fülben végzett mérés eredményéből) 0,5 fokot le kell vonni (mivel maghőt mérünk, nem testhőt), hogy reális eredményt kapjunk.9. Végbélben történő mérés esetén használjunk flexibilis végű lázmérőt.

4. Mi történik láz esetén?

A hő emelkedése során az immunanyagok termelése fokozódik, a kórokozók szaporodása pedig lassul, így a védekező reakció fontos része a láz. A láz enyhe és közepesen súlyos fertőzéseknél segíti az emberi szervezetet a betegség elleni küzdelemben, hiszen magasabb hőmérsékleten lassul, vagy meg is szűnik egyes kórokozók szaporodása, nem beszélve arról, hogy aktivizálódnak a betegséget kiváltó kórokozókkal szemben működő egyéb védőfolyamatok.Magasabb hőfokon gyorsabban pusztulnak a kórokozók, így a láz segíti a gyógyulási folyamatot. Kisgyerekeknél sokszor hirtelen emelkedik a hő, majd váratlanul le is megy. Előfordulhat, hogy három napig 40 fokra is felmegy a láz, majd a negyedik napra jelentősen csökken – ilyenkor vírusos megbetegedésre gyanakodhatunk. Ha a láz továbbra is magas, inkább baktériumok állhatnak a háttérben, középfül- vagy torokgyulladásról, húgyúti fertőzésről lehet szó.A láz gyakran előbb jelentkezik, mint a kísérő tünetek, ilyenkor nehéz eldönteni, milyen betegségre számíthatunk. Mielőtt csillapítani kezdenénk, várjuk meg a tünetek alakulását, illetve kísérjük figyelemmel a kis beteg hogylétét. Nem az a cél, hogy mindenáron “lenyomjuk” a lázat, a kisgyerek közérzetére kell oda figyelni.Ha nagyon letört, bágyadt, esetleg görcsöl, feltétlenül hívjunk orvost, és csillapítsuk a lázát.

5. Mikor beszélünk lázról?

Hónaljban mért értékeknél 37-38 Celsius-fok között beszélünk hőemelkedésről, 38-39 fok között mérsékelt lázról, 39-40,5 Celsius-fok között magas lázról, 40,5 felett pedig igen magas lázról. Három hónaposnál fiatalabb csecsemők nem feltétlenül lesznek lázasak még súlyos fertőzések kialakulásakor sem. A láz, akárcsak az időseknél, el is maradhat, vagy csak hőemelkedés jelentkezik. Magas láz esetén csecsemőknél nagyobb az esélye a szepszis (a szervezet egészét érintő, életveszélyes fertőzés) kialakulásának, mint bármely más életkorban. Ezért a lázas kisbaba megfigyelése, kivizsgálása és ellátása kórházi feladat.38 fokig hőemelkedésről beszélünk. Ilyenkor elegendő, ha megszabadítjuk a kicsit vastag ruháitól, takaróitól, és sok folyadékot itatunk vele. A tiszta víz, a szénsavmentes ásványvíz, a gyümölcslé, a mézes limonádé és a tea a legjobb. Ha még szopik, gyakrabban kínáljuk tejjel.

6. Mikor kell lázat csillapítani?

A 6 hónaposnál kisebb gyerekeknél a lázas állapot súlyosabb betegséget rejthet. A 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél 38°C fölött meg kell kezdenünk a lázcsillapítást. Ha baba, gyerek idősebb, mint 3 hónap és fiatalabb mint 6 hónap, akkor a szakmai ajánlások szerint 39 fok fölött indokolt a láz csillapítása.Fontos tudni, hogy a láz lelki eredetű is lehet. Ha a gyerek nem érzi jól magát a világban, több törődésre, szeretetre vágyik, nehezen viseli a konfliktushelyzeteket, megesik, hogy minden látható ok nélkül belázasodik. Tipikus jele lehet a vasárnap esti láz annak, hogy nem érzi jól magát az oviban.

7. Teendők láz esetén

Nagyon fontos, hogy a lázcsillapítás csak közérzetjavítás célját szolgálja, csak akkor van rá szükség, ha a gyerek elesett, nyűgös, nyugtalan. Ha a hangulatán, mozgékonyságán, közérzetén nem észrevehető a láz, akkor felesleges gyógyszeres vagy fizikai lázcsillapítást végezni!Nagyon fontos, hogy minden szülő teljesen tisztában legyen a kiszáradás tüneteivel. Minél kisebb a gyermek, annál nagyobb a kockázata a kiszáradásnak. Milyen tünetei vannak a babáknál a kiszáradásnak? Milyen jelekből látszik, hogy a nagyobb gyerek közel áll a kiszáradáshoz?1. Ha lázas a gyerek, a legfontosabb teendőnk a folyadékpótlás, s a kiszáradás megakadályozása! Ha hány a gyerek, csak kortyonként itassuk, körülbelül 10 percenként. Anyatejes babánál ez anyatejjel, gyakoribb szoptatással történjen. Ha a gyerek még szopik, átmenetileg, amíg mást nem fogad el, visszatérhetünk a kizárólagos szoptatásra. Az anyatej segíti a baba gyógyulását. Figyeljük a kiszáradás jeleit – karikás szemek, kiszáradt ajkak, lepedékes nyelv, babáknál besüppedt kutacs, kevesebb pisis pelenka, könnyek nélküli sírás.2. Ne engedjük közösségbe, amíg lázas!3. Nem kell túlöltöztetni csak azért, mert lázas – de az sem jó, ha alulöltöztetjük.4. Ne adjunk antibiotikumot a láz oka ismeretének hiányában, azaz az orvos utasítás nélkül. Az antibiotikum nem lázcsillapító!5.  A nagyobbakat könnyű ételekkel kínáljuk, nehezen emészthető ételeket kerülni kell, mert a láz károsíthatja az érzékeny bélenzimeket, hányás, hasmenés alakulhat ki.

8. Lázcsillapítás gyógyszerrel

38 fok felett lázról beszélünk, amit a 2011 óta érvényben lévő legújabb szakmai protokoll szerint nem kell minden áron csillapítani.  Fontos azonban, hogy 3 hónapos kor alatt a 38 fok feletti testhő kiemelt kockázatú, ugyanez elmondható a 3-6 hónapos babáknál tapasztalható 39 fok feletti lázról is. Komoly fertőzés állhat a hátterében! Kórházi kivizsgálás indokolt.Ha a gyermek állapota (levertség, rossz közérzet stb.) indokolja a láz- és fájdalomcsillapítást, nem árt, ha tartunk otthon a gyerek életkorának megfelelő gyógyszereket (lehetőleg többféle hatóanyagút), adagolásában pedig a dobozon feltüntetett táblázat szerint járjunk el! A különböző hatóanyagú szerek lehetővé teszik, hogy rövidebb időintervallummal adhassuk a lázcsillapítót, ha szükséges (például mert még nem telt le a következő adag beadhatósági határideje, a kicsinél azonban már visszajött a láz).A lázcsillapító gyógyszerek közül használhatunk paracetamol, vagy ibuprofen hatóanyagtartalmút, az összetevőket mindig feltüntetik a készítmény csomagolásán. Az ibuprofen gyulladáscsökkentő hatása is segítheti a gyógyulást. Ugyanazt a fajta gyógyszert általában 6 óránként adhatjuk, de maximum 24 órán belül háromszor. Ennél gyakrabban kifejezetten orvosi utasításra használjunk lázcsillapítót, akkor is a másik hatóanyagú csoportba tartozó gyógyszert, 2-3 óra elteltével. A túladagolás veszélyes tüneteket okozhat! Az antibiotikum nem lázcsillapító, annak adása csak orvosi utasításra kezdhető meg.

9. Fizikai lázcsillapítás

Fontos elmondanunk, hogy a fizikai lázcsillapítást (hűtőfürdő, borogatás) már nem ajánlják és külföldön egyáltalán nem is alkalmazzák, mert a hatékonyságát nem tartják bizonyítottnak, sőt egyenesen kíméletlen eszköznek tartják.A hűtőfürdő sikeressége leginkább azon múlik, hogy helyes módszerrel végzi-e a szülő. Sokan nem tudják, hogy a köhögés és megfázás kapcsán is elősegíthető a gyógyulás a megfelelő fürdővel. Olvasd el, milyen gyógyfürdő alkalmazandó.A hazai, 2013-as ajánlás szerint azonban alkalmazható rossz közérzet esetén, különösen gyógyszeres lázcsillapítással kombinálva. Ha a láz emelkedése már megszűnt, de 39 C fok felett van, a gyermek végtagjai forrók, vagy ha arra panaszkodik, hogy melege van, alkalmazható a fizikai hűtés, de csak az alábbi tanácsokat megfogadva. A test hőleadását elősegítendő tehát a következő szabályok szerint alkalmazhatjuk a hűtőfürdőt és a priznicet:- csak akkor alkalmazzuk, ha a gyermekből nem vált ki ellenérzést!

– a víz ne legyen túlságosan hideg, 31 fok alatti hűtéssel ne próbálkozzunk: ha didereg a gyerek, akkor valamit rosszul csinálunk, és ellentétes hatást érünk el vele, és valószínűleg feljebb megy a láza

– ha 38 fokra csökkent a testhő, ne folytassuk a hűtéstNézzük részletesebben a helyes módszereket.A hűtőfürdő mindig testmeleg, vagy legalábbis a gyermek számára kellemes hőfokú legyen, és csak igen lassan, apránként csökkentsük a hőmérsékletét. A fürdővíz természetes hűlésére is hagyatkozhatunk. Hatásosabb a hűtés, ha csak mellig ér a víz (nem pedig nyakig), a szabadon maradt testfelületet óvatosan locsolgatjuk. Gondoskodjunk puha támasztékról is, hiszen a hűtés akkor a leghatásosabb, ha a gyermek közben lazítani tud, és a lehetőségekhez képest jól érzi magát.A hűtőfürdő időtartamát tizenöt percben szokták korlátozni, de néhány percet hosszabbíthatunk, ha a gyerek szeretné. Ha a gyerek hőmérséklete 38 C fokra csökkent, a hűtőfürdőt mindenképp hagyjuk abba. Bőrét óvatosan itassuk szárazra, a durva ledörzsölést ilyenkor kerüljük!Szívbeteg gyereknél legyünk különösen óvatosak a hűtőfürdőzéssel!Kékülésnél azonnal vegyük ki a kádból a gyereket!Borogatás – priznicBorogatás során a teljes testet csavarjuk kellemesen langyos, jól kicsavart vizes lepedőbe, és e fölé helyezzünk egy száraz réteget, pl törülközőt. A teljes test- vagy törzsborítást mindig úgy helyezzük fel, hogy a húgyhólyagot és környékét száraz textíliával védjük. Amint átmelegedett a lepedő, cseréljük. Három-négyszer ismételhetjük egymás után. Ha kékülést tapasztalunk, akkor azonnal függesszük fel a priznicet!A hűtést csak akkor érdemes megkezdeni, ha a gyerek keze-lába forró, vagyis a láz elérte a tetőpontját. Nem kell a lázcsillapítást a normális testhőmérséklet eléréséig folytatni, elég, ha elviselhető szintre csökkentettük a hőt.Enyhe lázcsillapítás lehet a közvetlen testkontaktus is, feltéve persze, ha a szülő nem lázas. A levetkőztetett kisbabát fektessük csupasz mellkasunkra. Takarónak legfeljebb vékony lepedőt használjunk. A baba bőre hőt ad le a szülő bőre felé, hőmérséklet-kiegyenlítődés lép fel, így a lázat a lehető legszelídebb módszerrel csökkentettük, miközben a kis beteg megnyugtatásáról is gondoskodtunk. Ugyanezt a stabilizáló hatást érhetjük el akkor is, ha a didergő, hideg-kezű lábú, egyre lázasabb babát öleljük magunkhoz. Ilyenkor viszont vékony takarót borítsunk magunkra.Fontos, hogy láz esetén rendszeresen szellőztessünk, főleg, ha kint kellemes meleg a levegő!

10. Lázgörcs: tudnivalók és teendők

A lázgörcsöt a – rendszerint valamilyen fertőzés okozta – bonyolult biokémiai folyamat okozza, és nem a láz. Az tehát egy téves elképzelés, hogy lázcsillapítóval megelőzhető a lázgörcs.A lázgörcs előfordulási gyakorisága a 6 hónapos – 6 éves gyermekek között körülbelül 3 százalék. Lehet genetikai háttere, előfordulhat családi halmozódás, egy gyereknél jelentkezhet többször is, de kisiskolás korra ezek is elmaradnak.A lázgörcs kialakulása független attól, hogy mennyire magas a láz, és attól is, hogy épp emelkedik, vagy már csökken a hőmérséklet. A görcs nagyon ijesztő, ám alapjában véve ártalmatlan, megfelelő lélekjelenléttel könnyen átvészelhető jelenség, amelynek szerencsére nincs hosszú távú káros következménye. A roham ideje – bár hosszúnak tűnik – általában jóval kevesebb, mint egy perc, ezután a gyerek általában mély álomba zuhan.Mindez nem azt jelenti, hogy nem kell komolyan venni. A diagnózis felállítása az orvos feladata, főleg, hogy epilepszia is kezdődhet lázgörcsnek “álcázva”.Tennivalók lázgörcs esetén1. Fontos, hogy oldalra fektetett testhelyzetben megvédjük a gyereket a sérüléstől, és megakadályozzuk, hogy a szájából hátracsurogjon a váladék.

2. Távolítsuk el a környezetéből a balesetveszélyes tárgyakat, amelyekbe beütheti magát. Feje alá helyezzünk puha dolgot.

3. Ne hagyjuk magára a gyermeket!

4. Nem a görcsgátlás, hanem a megfelelő testhelyzet, vagyis a fulladás megakadályozása az életmentő beavatkozás!

5. A görcs alatt semmit ne adjunk a gyermek szájába! Gyógyszert sem!

6. Érdemes minél több információt “összegyűjteni” a lázgörcsről, különösen, ha először nézünk vele szembe. Ezek az információk rendkívül fontosak lehetnek az orvos számára. Próbáljuk meg felírni, hogy mennyi ideig tartott, ha pedig kéznél van a telefonunk, táblagépünk, videóra is vehetjük!

11. Mikor kell azonnal orvoshoz fordulni?

A következő esetekben haladéktalanul forduljunk orvoshoz:1. Ha kiütés jelentkezik a gyereknél a lázzal párhuzamosan, akkor érdemes elvégezni az úgynevezett üvegpohártesztet. Ez úgy zajlik, hogy a kiütéshez nyomunk egy üvegpoharat. Amennyiben a pohár alatt elhalványodik a kiütés, nincs gond. Ha nem halványodik el, akkor bőrvérzésről van szó. Eben az esetben azonnal forduljunk orvoshoz!2. Ha görcsöt tapasztalunk a gyereknél.3. Ha aluszékony lesz a gyerek.4. Ha több mint 3 napja lázas.5. Ha az állapota folyamatosan romlik, lázcsillapítás, hűtőfürdő hatására sem javul.6. Ha egyéb szokatlan, aggasztó tüneteket tapasztalunk.Ezek a legfontosabb cikkeink lázgörcs témában:

Mit kell tudni a lázgörcsről?

Tények és tévhitek a lázgörcs kapcsánEzt is érdemes elolvasni: