Kisgyerek

Gyógyfürdő otthon

Ha lázas a gyerek, és minden végtagja forró, először hűtőfürdővel próbálkozzunk, ne lázcsillapító kúppal vagy sziruppal.
2008. Január 28.

Hűtőfürdő

Bár a szakmai lázcsillapítási ajánlások szerint a hűtőfürdő és az állott vizes borogatás hatékonysága nem egyértelműen bizonyított, azoknál a gyerekeknél, akik nem idegenkednek tőle, alkalmazhatjuk. Elősegíthetjük vele a hőleadást. De csak akkor alkalmazzuk, ha a gyermek nem idegenkedik tőle.

A kis beteget a testhőmérsékletével megegyező vízbe ültetjük, (ha a felnőtt kádban fürdetjük, beülhetünk mellé), majd fokozatosan engedünk langyos vizet hozzá. A fokozatosság elve a lényeg: lassan hűtsük a vizet és ne menjen 31 fok alá a víz hőmérséklete.

Játsszunk a kicsivel, hogy eltereljük a figyelmét. Lehetőleg NE az egész testét lepje el a víz. Ha csak mellig van a vízben, és a kint maradt testrészeket locsolgatjuk, az hatékonyabb. Legalább tíz percig érje a hűs víz, az egész fürdés azonban legfeljebb húsz percig tartson. Ha didereg, azonnal vegyük ki, mert akkor túllőttünk a célon, és ellentétes hatást érünk el, vagyis feljebb megy a láza. Törülközés után mérjük meg a hőmérsékletét. Nem szabad nagyon betakarni, vastag paplant rátenni, mert ezzel gátoljuk a hőleadást.

Az is fontos, hogy nem kell normál hőfokig hűteni a testet, ha levisszük 38 fokig a testhőmérsékletet a hűtőfürdővel, akkor célt értünk, és függesszük fel a fürdetést. Amennyiben nincs rossz közérzete a kicsinek a láztól, a hűtőfürdő alkalmazása sem javasolt.

Meghűlésre meleg fürdő

A nem lázas, de meghűlt gyereknek jót tesz egy határozottan meleg fürdő. Előtte masszírozzuk meg a testét pár csepp rozmaringolajjal kevert napraforgóolajjal. Jól fűtsünk be a fürdőszobába, ültessük a gyereket a szokásosnál kicsit melegebb, de még éppen kellemes vízbe. Fokozatosan engedjünk hozzá még meleget, de úgy, hogy még véletlenül se égethesse meg magát. Öt-tíz percig tartsuk benne a kicsit. Hasznos, ha az arcát is beleteszi a vízbe, ám ha erre játékosan nem vehető rá, ne erőltessük. Miután megtöröltük, dugjuk ágyba a takaró alá, kivételesen kis időre könnyű sapkát is adhatunk rá.

Köhögésre kakukkfüvet

Oldja a hurutos köhögést a kakukkfüves meleg fürdő. Nagy lábosban vizet forralunk, beletesszük a kakukkfüvet (öt liter vízhez öt dekagrammot), és fedő alatt tizenöt percig állni hagyjuk. Ezután leszűrve öntjük a meleg fürdővízbe. Kellemes illata betölti a fürdőszobát, megfázáskor, náthára, köhögésre nagyon jót tesz a gőz belélegzése. A kakukkfüves vízben is legalább öt percet feküdjön a kicsi.

A gyógynövény-szaküzletekben és a gyógyszertárakban sokféle kerti gyógynövény füve, illetve illóolaja kapható. A fűből a leírt módon készíthetünk főzetet, az illóolajat, esszenciát a rajta lévő használati utasítás alapján alkalmazzuk. A macskagyökér megnyugtat, jó elalvás előtt, a komló szintén az el- és átalvásban segít, a kamillának nyugtató és fájdalomcsillapító hatása van, a rozmaring felélénkíti a vérkeringést, a fenyő erősít, a levendula felfrissít és ellazít, a citromfű görcsoldó, feszültségoldó és nyugtató.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Folyton köhög a gyerek – mi segíthet?
  • Köhög a gyerek? Íme, pár gyengéd gyógymód
  • Forrás: Kismama magazin