Baba

A fizikális lázcsillapításról

A láz a gyermekkori betegségek leggyakoribb tünete, a szervezet védekező reakciója. A tartósan magas láz a szervezetet nagyon igénybe veszi, sőt életveszélyes görcsrohamot is kiválthat. A lázat már az orvos érkezéséig is csillapítani kell!
2002. November 28.

A digitális hőmérő rugalmas

vége biztosan nem sérti

fel a baba végbelét36-37 °C között normális testhőmérséklet

37-38 °C hőemelkedés

38-39 °C mérsékelt láz

39-40,5 °C magas láz

40,5 °C felett igen magas láz

A gyógyszeres lázcsillapítás mellett a fizikális lázcsillapítás (a hűtőfürdő, a tusolás, a törzs- vagy testborogatás) igen régi, gyakorlatilag mellékhatás nélküli hőcsökkentő módszerek. A fizikális lázcsillapítást 38 °C fölötti testhőmérséklet csökkentésére önmagában, vagy a gyógyszeres lázcsillapítás kiegészítőjeként alkalmazzuk, orvosi rendelés nélkül is.

Általános tudnivalók:

  • A lázas gyermeket sohasem szabad magára hagyni, hőmérsékletét ismételten ellenőrizni kell.
  • A fizikális lázcsillapítás alatt ne nyissunk ablakot!
  • A lázas gyermeket nem szabad paplannal, vastag takaróval betakarni, mert hőpangás jöhet létre.
  • A gyermeket gyakran kínálgassuk kis mennyiségű langyos folyadékkal (egyszerre 1-2 korty tea, limonádé is elég lehet).

A fizikális lázcsillapításról

A hűtőfürdőztetés módja:

Lázat a hallójáratba

helyezhető hőmérővel

is mérhetünkA gyermek számára kellemes hőmérsékletű fürdővizet készítsünk, ebbe ültessük bele, és a vizet fokozatosan hűtsük le 29-31 °C-ra. (langyosra). A hűtést úgy végezzük, hogy a hideg vizet kancsóból, nagyon lassan folyó vízből kis sugárban a kád végében töltjük a fürdővízhez, közben azt állandóan kevergetjük. Hatásosabb, ha a gyermeknek csak mellig ér a víz, és a szabadon maradó testfelületet az összekeveredett vízzel folyamatosan locsolgatjuk.

Törzs- vagy testborogatásnál az eljárás a következő:

38,5-39 °C esetében törzsborogatás, 39 °C felett a teljes test borogatása javasolt. Törzsborogatásnál a gyermek mellkasára, testborogatásnál a fej kivételével az egész testre (a törzsre és a végtagokra is) állott vizes – szobahőmérsékletű – borogatást tegyünk, melyet 10 percenként cserélgessünk, amíg 38 °C alá nem csökken a testhőmérséklet. Célszerű, ha a lepedő alá vízhatlan anyagot (nylont) teszünk, a vizes borogatás fölé száraz ruhát borítunk, hogy az ágynemű ne legyen nedves.

Pusztán a csukló és a boka borogatásával nem lehet megfelelő lázcsillapító hatást elérni, ezért ezt a módszert ne alkalmazzák.

Forrás: Gyógyhírek, a Heim Pál Gyermekkórház gyógyászati havilapja