Baba

Tények és tévhitek a lázgörcsről

Talán nincs is riasztóbb jelenség a lázgörcsnél! Ennek megfelelően rengeteg hiedelem száll róla szájról szájra. Szakértőnk dr. Gyöngyössy Eszter gyermekgyógyász.
2013. Április 23.
Ijesztő, ha a gyerek lázas

Mi a lázgörcs?

A gyerek elveszti az eszméletét, összeroskad, izmai görcsösen rángatóznak, a szeme felfelé néz, vagy a semmibe mered. Jelentkezhet úgy is, hogy az egész test megmerevedik vagy furcsán csavarodik. Pár perc múlva az izmok ellazulnak, a gyerek mély álomba merülhet. Lehet, hogy a roham alatt bekakil, bepisil. A lázgörcs általában a láz emelkedése alatt jelentkezik, tehát az aktuális láz még nem feltétlenül magas. Leggyakoribb egy-két éves korban, de nagyjából iskoláskorig jelentkezhet.

Mi a teendő?

Őrizd meg a nyugalmad! Helyezd a kicsit sima felületre, nehogy megüsse magát. Fordítsd az oldalára, nehogy félrenyeljen. Ne feszítsd szét a száját, ne próbálj roham alatt szájon át gyógyszert adni.

A diagnózist segíti a roham pontos megfigyelése: mérd az időtartamát, ha van rá mód, készítsen valaki videofelvételt.

Az első görcs után a gyereket egy-két órán belül lássa orvos (háziorvos, ügyelet, kórházi ambulancia), aki megállapítja, hogy a görcsöt valóban csak a láz okozta-e, és indokolt a kivizsgálása is, de ez nem mindig sürgős.

Tévhit:

Minden lázgörcsnél mentőt kell hívni!

Tény:

Csak a következő esetekben kell mentőt hívni:

– ha a roham tíz percnél tovább tart, vagy légzésleállással jár;

– hat hónaposnál fiatalabb csecsemőnél (ebben a korban ugyanis a lázgörcs extrém ritkaság, lázas állapotban fellépő görcs esetén agyhártyagyulladásra kell gondolni);

– ha a gyerek nyaka merev;

– erős hányás esetén;

– ha a görcs után nem tisztul a tudata, a gyerek vissza-visszaalszik.

Tévhit:

A lázgörcs megelőzhető nagyobb adag lázcsillapítóval.

Tény:

A lázat nem feltétlenül kell csillapítani, mindig egyéni elbírálás szükséges ebben a kérdésben. Elavult nézet, hogy automatikusan lázat kell csillapítani. Sok gyerek élénk, vidám, játszik, iszik még 39 fokos láz esetén is. Ebben az esetben teljesen felesleges csillapítani a lázát. A 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél 38°C fölött meg kell kezdenünk a lázcsillapítást. Ha baba, gyerek idősebb, mint 3 hónap és fiatalabb mint 6 hónap, akkor a szakmai ajánlások szerint 39 fok fölött indokolt a láz csillapítása. Amire minden esetben figyeljünk az a folyadékpótlás.

Tévhit:

Ha már volt a gyereknek lázgörcse, az első tüsszögéstől lázcsillapítót kell szednie, hogy nehogy megint kialakuljon.

Tény:

Ennek semmi értelme, sőt káros terhelést jelent a szervezet számára! A nátha, köhögés vagy fogzás miatt napokon-heteken át adott lázcsillapító fölösleges, sőt káros, hiszen a gyógyszernek mellékhatásai vannak, terhelik a májat, és mivel minden lázcsillapító egyben fájdalomcsillapító is, elfedhet olyan fontos tüneteket, amelyek szükségesek lennének a betegség felismeréséhez.

Tévhit:

Ha már volt a gyereknek lázgörcse, fokozottan vigyázni kell, hogy ne kapjon el fertőző betegségeket.

Tény:

Úgysem lehet. A lázgörcs egy gyerek életében általában csak néhányszor (egy-két-három alkalommal) fordul elő, nem jár maradandó károsodással, ezért nem szabad az életét a görcstől való félelemnek alárendelni.

Tévhit:

Ha már volt a gyereknek lázgörcse, minden esetben priznicre vagy hűtőfürdőre van szükség, ha emelkedik a hőmérséklete.

Tény:

Nem, nincs rá szüksége. A jelenlegi ajánlás szerint mind a hűtőfürdő, mind a priznic hanyagolandó, a gyerekek nem szeretik, a hatásuk pedig nem olyan jelentős, hogy ezzel kínozzuk a gyereket. Ráadásul nem is minden esetben kell csillapítani a lázat.

Tévhit:

Ha már volt a gyereknek lázgörcse, biztos, hogy újra lesz!

Tény:

A lázgörcs az esetek 30-40 százalékában ismétlődik. Minél fiatalabban lép fel az első roham, annál valószínűbb, hogy ismétlődni fog.

Tévhit:

Ha már volt a gyereknek lázgörcse, biztos, hogy epilepsziás lesz.

Tény:

Ha a görcs hosszú, gyakran fordul elő, a szokásostól eltérő lefolyású, további vizsgálatokra van szükség. A lázgörcsben szenvedő gyerekek mintegy három százalékánál alakul ki epilepszia. Ezekben az esetekben a korábban észlelt lázgörcs semmiképp sem az epilepszia oka, hanem az idegsejtek fokozott ingerlékenységének a megnyilvánulása!

Kapcsolódó cikkeink lázgörcs témában: