Baba

Mikor kell orvost hívni a lázas gyerekhez? 6 figyelmeztető jel

A láz önmagában nem betegség, csak egy tünet, de a kisgyerekes szülők számára igen ijesztő lehet. Mikor hívjunk orvost a lázas gyerekhez?
2018. Február 02.
Orvost kell hívni, ha a gyerek túl bágyadt, aluszékony

A láz (bármennyire is ijesztő a szülőknek) nagyon fontos a szervezet számára, hiszen a magasabb testhőmérséklet segítheti a gyógyulást, ugyanakkor figyelmeztető jel egyben, mely arra utal, hogy valami nincs rendben. A láz a legtöbbször valamilyen fertőző betegséget kísér, és az esetek nagy részében néhány napon belül magától is enyhül vagy teljesen el is múlik.

Ha a lázas gyerek egyébként nincs rossz hangulatban, eszik és iszik, szívesen játszik vagy nézeget képeskönyveket, élénk, akkor nem kell különösebben aggódni. Bizonyos jelek azonban súlyosabb betegségekre is utalhatnak – lássuk azokat az eseteket, ha orvost kell hívni a lázas gyerekhez!

 

Ha 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő lázas

Az ilyen pici babáknál már 38 fok feletti láz esetén érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni. Könnyen előfordulhat, hogy náluk az egyetlen jele a fertőzésnek, és mivel az immunrendszerük még gyenge, éretlen, nem valószínű, hogy képesek ezzel egyedül megbirkózni.

Ha szokatlan tüneteket észlelünk

A láz rendkívül súlyos, akár életveszélyes betegségek kísérője is lehet, ezért nagyon kell figyelni a szokatlan, aggasztó tünetekre. Haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, ha a lázas gyerek hány vagy súlyos hasmenése van, erős has-, torok- vagy fejfájásra panaszkodik, ha nyaki merevség jelentkezik nála, ha kiütések jelennek meg a bőrén, vagy ha nehezen tud levegőt venni. Ezek akár agyhártyagyulladásra, vakbélgyulladásra vagy egyéb súlyos problémákra is utalhatnak! Szintén orvost kell hívni akkor, ha a gyereknek görcsei vannak!

Ha a gyerek aluszékony

Bár azt mondják, hogy a beteg gyereknek kifejezetten jót tesz, ha pihen és sokat alszik, a túlzott aluszékonyság, bágyadtság, zavarodottság vagy az, ha nagyon nehezen ébreszthető fel, aggodalomra adhat okot.

Ha a kicsi napokig lázas, illetve az állapota nem javul

Érdemes minél hamarabb felkeresni vagy kihívni a gyermekorvost, ha a gyerek láza nagyon magas (39,5-40 fokos), ha a lázas állapot elhúzódik, vagyis három napnál tovább is tart, illetve, ha a kicsi állapota nem javul vagy éppen romlik.

Ha a kiszáradás jeleit vesszük észre a gyereken

Lázas állapotnál a legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás, és a kiszáradás megelőzése. Azonban minél kisebb a gyerek, annál nagyobb az esélye a kiszáradásnak, ezért érdemes folyamatosan figyelni a kiszáradás lehetséges jeleit. Ezek közé tartozik például a kutacs besüppedése, a kicserepesedett ajkak, a lepedékes nyelv, a beesett, karikás szemek, a letargikusság vagy nyugtalanság, valamint az, ha hat órán keresztül is száraz marad a pelenkája (vagy legalább ennyi ideig nem pisil).

Ha a láz krónikus beteg gyermeknél jelentkezik

A krónikus betegségben (pl. veleszületett szívbetegségben, daganatos betegségben, vérszegénységben, autoimmun betegségben stb.) szenvedő gyermekek esetében láz esetén mindenképpen orvost kell hívni!Ezt is érdemes elolvasni: