Baba

Hogyan csillapítsam a lázát?

Meddig próbálkozhatunk az otthoni lázcsillapítással, és mikor kell orvoshoz fordulni. A szakértő válaszol.
2012. Október 18.

A kicsik láza hamar felszökik akár 39 Celsius-fok fölé. Nem kell kétségbe esned, de mivel a láz vírus vagy bacilus okozta gyulladásra utal, az orvosnak kell eldöntenie, milyen kezelés szükséges. Ha a láz ellenére a gyermek általános állapota jó, enni- és innivalót elfogad, élénk, nem aluszékony, megfelelő lázcsillapítás mellett vedd fel a kapcsolatot a gyermekorvossal, hogy a változó tünetekről beszámolhass neki.

Ha a láz nehezen csillapítható, a gyermek nagyon bágyadt, kevés folyadékot fogyaszt, még aznap menj el vele a gyermekrendelőbe.

A megbeszélt terápia és lázcsillapítás ellenére sem enyhülő lázról telefonon tájékoztasd, vagy hívd az éjjeli és hétvégi ügyeletet.

A vírus- és baktériumfertőzések következtében kialakult láz eltarthat három-négy napig. (Általában a vírus okozta láz 3 napnál nem tart tovább – szerk.)

Ha a gyermek általános állapota jó, a magasabb lázat is jól tűri a szervezete. A láznak nagyon fontos szerepe van a fertőzések leküzdésében. Indokolatlanul gyakran adott lázcsillapítóval alacsonyabb testhőmérsékletet érünk ugyan el, de olyan áron, hogy a kórokozók szaporodását is elősegítjük. Lázcsillapítást végbélben (ilyenkor azonban le kell vonni 0,5 fokot) vagy fülben mért 39°C felett kezdjük meg, azonban ha még nincs 3 hónapos a baba, akkor már 38 foktól. (2011-ben változott a szakmai ajánlás: eszerint 3 hónapnál idősebb gyermeknél 39°C-ig nem kell lázat csillapítani.) A lázgörcsnek – legújabb kutatások szerint – semmi köze nincsen a magas lázhoz.

Arra hajlamos gyereknél kisebb hőemelkedésnél is jelentkezhet a görcs. Éppen ezért az első ilyen görcsnél kórházi kivizsgálás szükséges – tanácsolja dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos.

További hasznos információk itt!