Baba

Mikor kell a láz miatt orvoshoz fordulni?

Olvasónk azt kérdezi, hogy meddig próbálkozhat otthoni lázcsillapítással, és mikor kell orvoshoz fordulni? A gyermekorvos válaszol.
2014. Április 09.

A kicsik láza hamar felszökik akár 39 Celsius-fok fölé. Nem kell kétségbe esned, de mivel a láz vírus vagy bacilus okozta gyulladásra utal, az orvosnak kell eldöntenie, milyen kezelés szükséges.

Ha a láz ellenére a gyermek általános állapota jó, enni- és innivalót elfogad, élénk, nem aluszékony, megfelelő lázcsillapítás mellett vedd fel a kapcsolatot a gyermekorvossal, hogy a változó tünetekről beszámolhass neki. Ha a láz nehezen csillapítható, a gyermek nagyon bágyadt, kevés folyadékot fogyaszt, még aznap menj el vele a gyermekrendelőbe. A megbeszélt terápia és lázcsillapítás ellenére sem enyhülő lázról telefonon tájékoztasd, vagy hívd az éjjeli és hétvégi ügyeletet.

A vírus- és baktériumfertőzések következtében kialakult láz eltarthat három-négy napig. Ha a gyermek általános állapota jó, a magasabb lázat is jól tűri a szervezete. A láznak nagyon fontos szerepe van a fertőzések leküzdésében. Indokolatlanul gyakran adott lázcsillapítóval alacsonyabb testhőmérsékletet érünk ugyan el, de olyan áron, hogy a kórokozók szaporodását is elősegítjük. Lázcsillapítást végbélben vagy fülben mért 39 °C felett kezdhetjük. (3 hónapnál fiatalabb babáknál már 38 °C-tól csillapítsuk a lázat.)

A “lázgörcsnek” -legújabb kutatások szerint – semmi köze nincsen a magas lázhoz. Arra hajlamos gyereknél kisebb hőemelkedésnél is jelentkezhet a görcs. Éppen ezért az első ilyen görcsnél kórházi kivizsgálás szükséges -; tanácsolja dr. Lengyel Boglárka gyermekorvos.

További információk itt!