Baba

Gyerekkori lázgörcs – ijesztő, de legtöbbször ártalmatlan

A láz olyan tünet, ami arra hívja fel a figyelmünket, hogy valami nincs rendben a szervezetben. Sokan még mindig nehezen fogadják el, hogy a láz megjelenése inkább pozitív hatásokkal jár, mintsem káros következményekkel vagy komoly veszélyekkel.
2021. Április 18.
Gyerekkori lázgörcs - ijesztő, de legtöbbször ártalmatlan (fotó: Getty Images)

Az átlagos lefolyású vírus vagy baktérium okozta fertőzéseknél a láz megjelenése nem jelent problémát, az orvosok legújabb tudásuk szerint már nem is azt javasolják a szülőknek, hogy elsősorban a láz csillapítására koncentráljanak, hanem inkább az azzal együtt járó tüneteket figyeljék és azokat próbálják enyhíteni (ilyen a fejfájás, a végtagfájdalom, a nyűgösség vagy az elesettség). Fontos tudni, hogy a láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerek, valamint a gyulladáscsökkentők is azt a célt szolgálják, hogy száműzzék a lázzal gyakran együtt járó kellemetlenségeket, így a kis beteg a lehetőségekhez képest jól érezheti magát a bőrében.

Mikor kell a lázat csillapítani?

A lázat napjainkban még mindig sokan tartják veszélyesnek, leginkább azért, mert a lázgörcs kialakulásától, illetve a magas láz okozta maradandó károsodásoktól tartanak. A köztudatban tévesen terjedt el az a feltételezés, hogy ha a testhőmérséklet túlzottan magasra  szökik, az agyban fehérjék csapódhatnak ki – a gyerekorvosok szerint azonban ettől felesleges félni.Az igaz,  hogy a 40 fok körüli lázat semmilyen életkorban nem szabad félvállról venni és csillapítás nélkül hagyni, ilyen magas testhőmérséklet mellett ugyanis az adott betegséggel járó kísérőtünetek is erőteljesebbek lehetnek. Az egyébként teljesen érthetően aggódó szülőknek a szakemberek ma már legtöbbször azt javasolják, hogy a betegség első napjaiban ne a testhőmérséklet csökkentésére  helyezzék a hangsúlyt, hanem a kicsi közérzetét próbálják javítani, ha szükséges. Néhány kivételtől eltekintve elmondható, hogy a 38.5-39 fok körüli lázat sok gyerek szinte meg sem érzi, főleg ha komplikációmentes vírusfertőzés a láz kiváltó oka.

Teendők lázgörcs esetén

A lázgörcstől való félelem sajnos nem alaptalan, aki szülőként végignézi a saját gyerekénél, valószínűleg egy életre megjegyzi. Azoknál a gyerekeknél, akik hajlamosak a lázgörcsre, a megelőzésért sajnos nem lehet sokat tenni, ezért fontos, hogy a szülők tisztában legyenek azzal, hogy mit kell tenni, ha kialakul. A lázgörcs kiváltásáért azok a vírusok tehetők felelőssé, amelyek az idegrendszer működésére is hatnak, ezért ha a gyerek hajlamos a lázgörcsre és egy ilyen típusú vírussal találkozik, sajnos viszonylag alacsony hőmérséklet-emelkedésnél is kaphat lázgörcsöt – tehát nem kell hozzá 40 fokos láz.A gyerekkorban fellépő görcsök között a lázgörcs a leggyakoribb, aminek nem komplikált és komplikált típusát ismerik. A nem komplikált lázgörcs ártalmatlan, bár az tény, hogy meglehetősen ijesztő: a lázgörcsös gyerek remegni és rángani kezd, izmai megfeszülnek és nem reagál a szólongatásra. Ez a rémisztő állapot 4-5 percig tart, és magától abbamarad és nem marad vissza semmilyen károsodás a gyermekben akkor sem, ha többször előfordul.Annak ellenére, hogy a gyerekorvosok minden szülőt próbálnak megnyugtatni, hozzáteszik, hogy a problémát nem szabad félvállról venni, lázgörcs esetén az orvosi ügyeletet vagy a mentőket érdemes legalább telefonon felkeresni és a további teendőket átbeszélni. Az első lázgörcsöt követően mindenképpen javasolt vizsgálatra vinni a gyereket, egyrészt azért, hogy a szülőket egy hozzáértő személy nyugtassa meg, másrészt azért, hogy felírja receptre azt a görcsoldó szert, amit egy esetleges újabb roham alkalmával beadhatnak a kicsinek. Jó hír, hogy a gyerekek többsége 5-6 éves korára (sőt van, aki hamarabb is) kinövi a lázgörcsre való hajlamot.