Kisgyerek

Lázmérő: mikor milyet válasszunk?

A gyerek életkora alapján különböző lázmérők alkalmazása ajánlott. Lássuk mikor melyiket érdemes alkalmazni.
2017. Január 26.

Lázmérő: mikor milyet válasszunk?

A láz nem betegség, hanem tünet. A legutóbbi 2011-es ajánlás szerint nem kell csillapítani a lázat, akkor sem, ha magas, ha a gyermeknek egyébként jó a közérzete. Megfigyelések szerint a gyerekek akár 39 Celsius fokos lázzal is kedvvel játszanak, ilyen esetben például nem kell csillapítani a lázát, de a folyadékpótlásra mindig nagy gondot fordítsunk.

Vannak azonban kivételek, amikor a lázat komolyan kell venni: 6 hónaposnál fiatalabb csecsemő esetében ritkán jelentkezik láz. Ha mégis fellép, azt nagyon komolyan kell venni, mert akár súlyos betegség kísérőjele is lehet.

3 hónaposnál fiatalabb csecsemő 38 Celsius fokos vagy ennél magasabb láza illetve 3-6 hónapos csecsemő 39 Celsius fokos vagy ennél magasabb láza általában kórházi kivizsgálást indokol!

Azonban ebben az életkorban a kötelező és az ajánlott védőoltások hatásaként is jelentkezhet láz, mely előfordulhat az oltást követő néhány napban anélkül, hogy a háttérben súlyos betegség állna. Ennek megítélése orvosi feladat, tehát ilyen esetekben is feltétlenül konzultálni kell orvossal.

A láz mérésére a következő az ajánlás:

– 1 évesnél fiatalabb csecsemőknél a végbélbe helyezett lázmérés javasolt

– 1-3 éves életkorban a végbélben vagy a hónaljban is mérhetjük a lázat

– 3 évesnél idősebb gyermekeknél hónaljban mérjük a lázat

Fontos, hogy a csecsemőknél a végbélben mérve a lázmérő által mutatott érték 0,5 Celsius fokkal magasabb, mint hónaljban mérve, tehát le kell vonni fél fokot a mért hőmérsékletből.

Lázmérők típusai

Hagyományos (higanyos lázmérők alkalmazása nem ajánlott: forgalmazásuk 2009 áprilisától hazánkban tilos): megbízhatóan alkalmazható

Digitális lázmérő: hónaljban és végbélben is egyaránt megbízhatóan alkalmazható.

Fülhőmérő (infravörös tympanicus hőmérő): főleg egészségügyi intézményekben ajánlott fél éves kor felett. A pontos lázméréshez a megfelelő technika elsajátítása szükséges. Hallójárati és középfül-gyulladás esetén fájdalmat okoz és a tényleges testhőmérsékletnél magasabb hőmérsékletet mér.

Homlokhőmérő: nem pontos, a bőr hőmérsékletét méri és nem a testhőmérsékletet. Nem ajánlott.Fontos, hogy tudjuk azt is, egyáltalán mikor beszélhetünk lázról. Hónaljban mért értékek:36-37 °C – normális testhőmérséklet

37-38 °C – hőemelkedés

38-39 °C – mérsékelt láz

39-40,5 °C – magas láz

40,5 °C felett – igen magas lázVégbélben mért értékek: 36,5-37,5 °C – normális testhőmérséklet

37,5-38,5 °C – hőemelkedés

38,5-39,5 °C – mérsékelt láz

39,5-41 °C – magas láz

41 °C felett – igen magas lázKapcsolódó cikkeink láz témában: