Kisgyerek

Lázcsillapító: mi adható a gyereknek és milyen gyakran?

A láz megemelkedett testhőmérséklettel járó állapot. Leggyakoribb oka valamilyen banális fertőzés, de állhat a háttérben gyulladásos és autoimmun betegség, szervgyulladás, a hőszabályozás zavara, hormonbetegség, daganatos betegség, sőt gyógyszerhatás is.
2017. Augusztus 09.

Lázat a sérülések (agyrázkódás, baleseti sérülések) is kiválthatnak. Fontos, hogy a szervezet védekezőképességének részeként akár hasznos is lehet!

Láz: tünetek, amit tapasztalhatsz

A láz maga a tünet, kísérheti hidegrázás, bőrelváltozások, bágyadtság, izzadás, szapora pulzus.

Diagnózis, a láz kezelése

A lázat lázmérővel mérd, és ha lehet, a forgalomból kivont, higanyos típusú helyett galliumos lázmérővel (ez ugyanolyan pontos, mint a higanyos) vagy digitális készülékkel, de vigyázz, sírás, mozgás után csalóka lehet a mérés. Tudd, hogy a végbélben, fülben, szájban mért hőmérséklet az úgynevezett maghőmérséklet, ez mindig fél fokkal magasabb, mint a hónaljban mért érték (köpenyhőmérséklet). A higanyos mérés tíz percig tart, a galliumos 2-3 percig, a digitális készülék jellemzően egyperces.

Hónalj:

36-37 °C normális testhőmérséklet

37-38 °C hőemelkedés

38-39 °C mérsékelt láz

39-40,5 °C magas láz

40,5 °C felett igen magas láz

Végbél:

36,5-37,5 °C normális testhőmérséklet

37,5-38,5 °C hőemelkedés

38,5-39,5 °C mérsékelt láz

39,5-41 °C magas láz

41 °C felett igen magas láz

A kezelést minden esetben a lázat kiváltó probléma megszüntetése vagy kezelése jelenti. Amíg ez nem történik meg, vagy a kiváltó ok sem ismert, addig az egészséget már veszélyeztető lázat csillapítani kell. A lázcsillapító tüneti szer, nem gyógyítja a kiváltó betegséget! Vannak olyan esetek, amikor még a magas láz sem terheli látványosan a kicsiket, ez esetben nem szükséges a beavatkozás. A három hónaposnál fiatalabb csecsemők 38 fokos vagy azt meghaladó, illetve a 3-6 hónapos csecsemők 39 fokos vagy azt meghaladó testhőmérséklete azonban azonnali orvosi ellátást kíván! Ha egyéb betegség is fennáll – cukorbetegség, szívritmuszavar vagy epilepsziahajlam –, akkor kevesebb hőmérséklet-emelkedés engedhető meg.

A gyógyszeres kezelés történhet óvodáskorig kúp, majd szirup, később pedig szájon át adható gyógyszer formájában. A leggyakoribb lázcsillapító hatóanyagok a kicsik esetében a paracetamol, az ibuprofen és a metimazol. Az ugyanolyan hatóanyagú lázcsillapítóból hat óra elteltével alkalmazhatsz újabb adagot, kétféle szer kombinációja esetén pedig három óra múlva vehető be a másik típusú gyógyszer.

A fizikális lázcsillapítás két válfaja ismert: a hűtőfürdő és a hűtőborogatás. A hűtőfürdő hőmérséklete megegyezik a kis beteg testhőmérsékletével, a vizet fokozatosan, kíméletesen, hideg víz hozzáadásával hűtsd, amíg nem kellemetlen, de 31 fok alá ne menj! A hűtőborogatás a nedves törülközős törzsborogatás, mellőzve a tévesen hatékonynak gondolt, csuklóra, bokára és homlokra helyezett vizes ruhás módszert.

A lázcsillapítás kiegészítéseként nagy hangsúlyt kell fektetned a folyadékpótlásra!

Ha a lázcsillapítóra jól reagál a testhőmérséklet, nem szükséges orvost hívnod, kivéve, ha nagyon hirtelen szökik fel a láz. A lázgörcsre hajlamos kicsiknél érdemes szakembert keresni, illetve akkor is, ha a hűtőfürdő és a lázcsillapító kombinációja sem csökkenti kellően a hőmérsékletét. Addig is, amíg elértek az orvoshoz, kezdd meg a lázcsillapítást!

Tipp anyának, ha lázas a gyerek

Ugyanazon hatóanyag-tartalmú gyógyszer több különböző néven is forgalomban lehet, ezért mindig kérdezz rá, hogy az otthon levő mellé mi adható. Ugyanazon szer kúpos és szirupos formája sem adható gyakrabban a fent előírtnál!

Kapcsolódó cikkeink:

Lázcsillapítás újratöltve

Kisokos lázcsillapításhoz

Hogyan csillapítsam a lázát?Forrás: Kismama magazin – Gyermekbetegségek különszám