Kisgyerek

Mikor kell a lázas gyereket orvoshoz vinni?

Nem mindig az számít, magas-e a láz, több más tényezőt is érdemes figyelembe venni, ha azon gondolkodsz, vidd-e orvoshoz a lázas gyerekedet.
2024. Január 20.
lázas, beteg kisfiú ágyban fekszik
Fotó: Getty Images

A láz szinte mindig ijesztő a szülő számára – akkor is, ha a gyerek nem feltétlenül érzi rosszul magát tőle. Nem szeretjük a gyerekünket lázasnak látni, a magas láz pedig különösen rémisztő lehet.

Sok szülőnek alacsonyabb láznál is jól jönne a megerősítés, tanács az orvostól, ám a legtöbben, ha nem muszáj, nem szívesen visszük be a gyereket a rendelőbe a többi beteg közé. Jó esetben telefonon egyeztetett időpontra vihetjük a kicsit, de ez nem mindenhol megoldott, és csúszások természetesen előfordulhatnak – nem jó érzés az amúgy is legyengült kicsivel a köhögős, tüsszögős, fertőző betegek között várakozni. A döntést természetesen minden egyes esetben egyedileg kell meghozni, de van azért néhány tanács, irányelv, ami segít eldönteni, szükség van-e orvosra, vagy ápolhatjuk otthon a gyereket. A Verywellfamily.com szakértői összegyűjtötték a legfontosabb szempontokat.

A láz nem katasztrófa

„A láz nem feltétlenül rossz dolog, annak a jele, hogy a gyerek szervezete küzd a fertőzéssel” – mondja dr. Preeti Parikh gyermekorvos. Lázat okozhat fertőzés, egyéb betegségek, jelentkezhet oltásokat követően, de pici babáknál akár a túlöltöztetés is kiválthatja. Sokféle egyéb tünettel párosulhat, például:

 • aluszékonyság
 • enerváltság
 • fáradékonyság
 • étvágytalanság
 • fejfájás
 • szemfájdalom
 • testszerte jelentkező fájdalom
 • a lázat kiváltó betegség egyéb tünetei (torokfájás, nátha, hányinger, hányás)

Nem biztos, hogy mindegyik jelentkezik adott esetben, sőt előfordulhat, hogy ezek közül egyik sem, a gyerek vidám, energikus annak ellenére, hogy láza van. Nagyban függ attól, hogy mi okozza a lázat.

Irány az orvos?

A fenti tünetek önmagukban nem utalnak arra, hogy valamilyen súlyosabb probléma állna a háttérben. Vannak azonban olyan jelek, amelyek miatt egyértelműen orvoshoz kell fordulni:

 • Ha a láz 38 fok vagy annál magasabb, és a gyermek 3 hónaposnál fiatalabb
 • Bármilyen mértékű láz esetén, ha az látványos elesettséggel, rossz közérzettel párosul (a gyerek jól észlelhetően „nincs jól”)
 • Légzési nehézséggel párosul
 • Nyaki merevség társul hozzá
 • Görcsös roham jelentkezik

Ezekben az estekben hívd mielőbb a gyerekorvost, ha elérhető. Ha nem, akkor az ügyeletet, vagy szükség esetén a mentőket. Ha nem vagy biztos abban, hogy mi a teendő, akkor is hívd fel a gyerekorvost, és mondd el neki részletesen a tüneteket. Ő eldönti, hogy behív-e benneteket, kimegy-e ő a rendelés után, vagy az ügyeletre irányít, esetleg mentőt hív vagy beküld kórházba. Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, de ha nyugtalan vagy, aggódsz, úgy érzed, valami nincs rendjén, akkor telefonálj az orvosnak.

Figyeld a kicsit

Van még néhány eset, amikor hívd az orvost, és meséld el neki mielőbb, mit tapasztalsz:

 1. „Furán” viselkedik a gyerek: ha valahogy nagyon más, mint a megszokott, jóval aluszékonyabb, vagy sírósabb, ingerlékenyebb, lelassultabb, aluszékonyabb, beszélj a gyerekorvossal.
 2. Ha nem marad meg benne a folyadék, nagyon nem hajlandó vagy nem tud inni, és nincs vagy nagyon kevés vizelete van (nem pisis a baba pelenkája hosszú ideig, nem megy pisilni sokáig a nagyobbacska), vagyis a dehidratáció (kiszáradás) gyanúja áll fenn, számolj be erről az orvosnak.
 3. Bármilyen egyéb, kezelés alatt álló betegsége van, és egyszer csak láz jelentkezik mellette.
 4. Magas a láza, és lázcsillapító hatására sem csökken.
 5. 4-5 napnál tovább elhúzódik a lázas állapot: ilyenkor fontos lenne kideríteni, milyen probléma állhat a hosszan tartó láz hátterében.
 6. Legalább 24 óráig tart a láz, és semmilyen más tünete nincs a gyereknek – főleg csecsemők és kis gyerekek esetén fontos ez.
 7. Lázgörcse volt: ez a viszonylag gyakori (főleg gyorsan magasra szökő láznál fellépő) jelenség nem feltétlenül jelenti azt, hogy valami komolyabb probléma lenne, de fontos ilyenkor, hogy lássa orvos a gyereket, hogy kizárhassa ezt.

Forrás: verywellfamily.com