Gyerek

Hogyan hat a 40 fokos és ennél magasabb láz a testre?

Az igen magas, 40 fok feletti lázzal kapcsolatban számtalan tévhit él a köztudatban. Vajon mi történik ilyenkor szervezetünkkel?
2017. Február 14.

Hogyan hat a 40 fokos és ennél magasabb láz a testre?

Lázról akkor beszélünk, ha testhőmérsékletünk az átlagosnál magasabb lesz. Ilyenkor szervezetünk hőszabályozó termosztátja, mely az agyban (a hipotalamuszban) található, fokozott hőtermelésre ad utasítást, miközben testünk hőleadása csökken.

S hogy ennek mi az oka?

Amikor szervezetünkbe kórokozók kerülnek, lázkeltő, ún. pirogén anyagok szabadulnak fel, amelyek a keringéssel jutnak el a hőközpontba, és ezt a bizonyos termosztátot átállítják.

Amennyiben a hónaljban mért testhőmérséklet eléri a 39-40,5 fokot (végbélben mért érték: 39,5-41 fok), akkor magas lázról; míg 40,5 fok felett (végbélben mért érték: 41 fok felett) igen magas lázról (hiperpirexiáról) beszélhetünk.

Veszélyes-e a 40 fok feletti láz?

A lázról régóta tudjuk, hogy önmagában nem kell veszélyforrásnak tartani, hiszen a szervezet természetes védekező mechanizmusáról van szó, ami elősegíti gyógyulásunkat. Sokan azonban félnek a magas, illetve igen magas láztól: a 40 fok feletti lázról olyan információk keringenek a köztudatban, hogy az károsíthatja az agyat vagy a szív megállásához vezethet. Ezek az állítások azonban valójában teljesen megalapozatlanok.Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia és Holland Háziorvosi Társaság szerint sem kell attól tartanunk, hogy a 40 fok feletti láz bármilyen kárt tenne a gyermekek szervezetében. A fertőzéses láz esetén a szervezetnek saját védekező mechanizmusa ugyanis ezt nem engedi. Szervezetünk hőszabályozásának köszönhetően a testünk hőmérséklete nem fog a végtelenségig emelkedni, ezért – ha nem akadályozzuk meg testünk hőleadását -, akkor testhőnk nem fog 41,7 fok fölé emelkedni.

Lázcsillapítás 40 fok felett

Mivel a láz önmagában nem veszélyes, így a 40 fok feletti testhőmérsékletet is – normál esetben – akkor célszerű gyógyszeresen csillapítani, ha az a beteg közérzetének javulásához szükséges. Amennyiben tehát a lázas beteg nagyon elesett, rosszul érzi magát vagy fájdalma van, akkor szükséges lehet lázcsillapító készítmények használata. Kötelező jelleggel azonban ekkor sem kell adnunk, mert önmagában a lázcsillapítás nem gyorsítja a betegség lezajlását.Nincs olyan kisgyerekes család, ahol a téli hónapokban ne ütné fel a fejét a nátha vagy az influenza réme. Míg az influenza ellen védőoltással védekezhetünk, a nátha tüneteit csak enyhíteni tudjuk. Mit érdemes tudni, ha a nátha felütötte a fejét?Magas láz esetén ügyelnünk kell arra is, hogy ne melegedjen túl a beteg szervezete, vagyis biztosítsuk számára a hőleadást. Viseljen könnyű, jól szellőző ruhát, ne használjon vastag, meleg takarót alváskor, és ne fűtsük be túlzottan a helyiséget, ahol tartózkodik! A hőleadást elősegíthetjük borogatással (a homlokra vagy végtagokra helyezett nedves kendővel vagy törölközővel), illetve hűtőfürdővel. Gyerekek esetében a legújabb ajánlások szerint azonban nem kell már kötelező jelleggel alkalmaznunk a hűtőfürdőt vagy a vizes borogatást, csak ha a gyermek számára ez nem okoz kellemetlenséget.

Magas láz? Rájuk kell különösen figyelni!

Normál esetben a betegek különösebb orvosi segítség nélkül is átvészelhetik az igen magas lázat is, ami nem okoz maradandó károsodást. Vannak azonban fokozott kockázatú betegségek (egyes anyagcserezavarok, idegrendszeri betegségek, tüdő-szív- vagy egyéb krónikus betegségben szenvedők), amelyek esetében óvatosságból mindenképpen szükséges a lázcsillapítás. A tartós és magas láz megemelheti a pulzusszámot, felgyorsíthatja az anyagcserét, és a szívre is nagyobb terhet róhat, így ez az idősebbek esetében is nagyobb odafigyelést igényel.A kismamáknál az első trimeszterben jelentkező magas láz okozhat spontán vetélést, és növeli a fejlődési rendellenesség kockázatát, míg a későbbiekben koraszülést is eredményezhet. Ilyenkor tehát mindenképpen szükséges a láz azonnali csillapítása!Gyermekek esetében a magasabb testhőmérséklet szintén nagyobb odafigyelést igényel. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy önmagában a magas vagy igen magas láz nem alkalmas arra, hogy megítéljük egy gyermek állapotának súlyosságát. Kivételt képeznek a három hónapos vagy annál fiatalabb csecsemők, akiknél a láz olyan figyelemfelhívó jel, ami a magzati létből vagy a szüléskor szerzett súlyos fertőzésre utal. Az ő esetükben azonnali kórházi kivizsgálás szükséges! Magas láz esetén is figyeljük a gyermek általános állapotát és a kísérő tüneteket! Ha fulladást és nehézlégzést tapasztalunk a gyermeknél, vagy kábának, nehezen ébreszthetőnek tűnik, azonnal forduljunk orvoshoz!Ha testén vagy végtagjain és kötőhártyáján pontszerű, sötét foltokat látunk, vagy tarkómerevség társul a magas lázhoz, szintén ne késlekedjünk! Azonnal kérjünk orvosi segítséget! Amennyiben gyermekünk három napnál tovább lázas, vagy több lázmentes nap után ismét magas lázat tapasztalunk nála, szintén érdemes gyermekorvosunk tanácsát kérni. Kapcsolódó cikkeink: