Gyerek

Mikor kell lázcsillapító után nyúlni?

Szülőként könnyen megijedünk, ha gyermekünk lázas lesz, pedig a láz számtalan kisgyermekkori betegség kísérőtünete lehet.
2017. Február 15.

Mikor kell lázcsillapító készítményhez nyúlnunk?

Lázról akkor beszélünk, ha a hónaljban mért testhőmérséklet 38 fok, míg a végbélben mért hőmérséklet 38,5 fok felett van. A láz tehát egy emelkedett testhőmérséklettel járó állapot, ami igen gyakran fordul elő gyerekkorban. Ennek az az oka, hogy a gyermekek sokszor lázzal reagálnak különféle betegségekre, fertőzésekre. Fontos azonban tudatosítani, hogy a láz soha nem oka, hanem hasznos kísérő tünete a különféle betegségeknek (pl. megfázás, fülgyulladás, húgyúti fertőzés).

S hogy mitől hasznos a láz?

A magas testhőmérséklet a gyermek immunrendszerének természetes védekező reakciója, egy jótékony folyamat, amivel a vírusok és baktériumok ellen felveszi a harcot. Éppen ezért nem kell rutinszerűen lázcsillapító gyógyszert adni a gyermeknek, ha csak a testhőmérséklet csökkentése a célunk. Ugyanis ahogy sikeresen leküzdötte a kicsi szervezete a betegséget, a testhőmérséklet is csökkenni kezd. A szülőket természetesen gyakran megijeszti a magas láz, pedig a gyermekkori lázas állapotok sokszor gyorsan és problémamentesen megoldódnak.

Ne a lázmérőt, az állapotát figyeld!

Még mindig kevéssé ismert, pedig hazánkban már 2011. óta érvényes a magyar Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlása, amely szerint nem a láz mértéke, hanem a gyermek közérzete, a láz alatta tapasztalható állapota határozza meg, mikor kell lázcsillapító készítményt alkalmaznunk nála. Vannak gyermekek, akik enyhe láz esetén is elesettebbek, rosszabb állapotban vannak, fájdalomra panaszkodnak; míg mások akár magas láz mellett is folytatják hétköznapi tevékenységeiket, élénkek, játszanak és nem dönti őket ágyba a lázas állapot. Lázcsillapítás előtt tehát elsőként a gyermek általános állapotát kell mérlegelnünk szülőként, és nem szabad a korábban általános gyakorlatot követni, amely már 38 fok felett azonnali lázcsillapítást írt elő. Lázcsillapító készítményt lázgörcsre való hajlam esetén sem szükséges adni, mert ezekkel a készítményekkel sem megelőzni, sem megszüntetni nem lehet ezt az egyébként pár percig tartó, ijesztő jelenséget.

Milyen készítményt kaphat a gyermek láz esetén?

Az érvényben lévő szakmai ajánlás elsősorban ibuprofen adását javasolja 3 hónapos kortól, míg a szalicilát tartalmú készítményeket csak 10 éves kor felett lehet adni. Amennyiben a gyermek állapota szükségessé teszi a gyógyszeres lázcsillapítást, de nem reagál az elsőként választott gyógyszerre, akkor különböző hatóanyag tartalmú gyógyszerek váltott alkalmazása is szóba jöhet, Ennek módjáról mindenképpen kérjük tanácsot gyermekorvosunktól!

Összefoglalva tehát: lázcsillapító készítményt gondos mérlegelés után, gyermekünk általános állapotát figyelembe véve adjunk láz esetén!

Ezt is érdemes elolvasni: