Baba

Lázgörcs

A 1/2-4 éves korosztályba tartozó gyermekek kb. 2-3%-a hajlamos lázgörcse. A hajlam mibenlétét nem ismerjük pontosan, de új genetikai kutatások során találtak olyan géneket, amelyek a lázgörcsre hajlamos gyermekek többségénél kimutathatók.
2003. Október 15.

Ahogy a nevében benne van, a görcsös állapot – ellentétben az epilepsziával – mindig lázas állapotban jelentkezik, általában a láz felszálló szakaszában. A görcsös állapotot nem a lázat okozó betegség, hanem maga a lázas állapot váltja ki. A gyermek elkékül, elszürkül, szemeivel egy pontra fixál, végtagjai megmerevednek vagy rángatóznak, eszméletét elveszti. A lázgörcs az esetek többségében néhány perc alatt magától oldódik. Ha a görcsös állapot magától nem oldódik, gyorsan ható görcsoldó gyógyszer adása szükséges, mert a hosszan tartó eclampsia az agysejteket károsítja.

Szokás a lázgörcsöt egyszerűre és komplikáltra osztani. Komplikált lázgörcsről beszélünk akkor, ha 15 perc alatt magától nem oldódik, néhány órán vagy néhány napon belül ismétlődik, ha a gyermek öt évnél idősebb, ha gócos jellegű idegrendszeri tünet észlelhető.

Az egyszerű vagy komplikált lázgörcs elkülönítése minden esetben orvos feladata. Nemzetközi megállapodás alapján az elsőként jelentkező, nem komplikált lázgörcs 1-2 napos kórházi megfigyelésen kívül kivizsgálást nem igényel. Magyarországon ezt a gyermekorvosok lelkiismeretesség és óvatosság okán túlteljesítik, legtöbb esetben ideggyógyászati, szemészeti, EEG-vizsgálat is történik.

A lázgörcsre való hajlam 5 éves kor után kezelés nélkül elmúlik. Mai tudásunk szerint epilepsziára nem hajlamosít.

Lázgörcsös – vagy annak vélt – rohamhoz minden esetben hívjunk orvost, akkor is, ha a görcsölő gyermeknek a hajlama ismert. Ez többek között azért is fontos, mert a görcsös állapot hátterében lehet olyan betegség, ami önmagában is járhat lázzal és görcsös állapottal (pl. agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás). A gyermekorvosi gyakorlatban görcsoldásra a leggyakrabban használt készítmény a Seduxen (hatóanyaga a diazepam). Intravénásan adva a görcsrohamot gyakorlatilag azonnal megszünteti. Lázgörcsös gyermekek számára szoktuk felírni a végbélen keresztül (rektálisan) beadandó, diazepam tartalmú oldatot.

A végbélen keresztül adott gyógyszerek hatásukat majdnem olyan gyorsan fejtik ki, mint az intravénásan adott injekciók, és gyorsabban hatnak az izomba adott (intramuszkuláris) injekcióknál. Magyarországon kétféle készítmény van forgalomban, mindkettő 5 ill. 10 mg hatóanyag tartalommal; a Diazepam-desitin ill. a Stesolid oldat.

Gyakorlati teendők

Leírták az amidazophen készítmények görcsre hajlamosító hatását, ezért az olyan gyermeknek, akiről tudjuk, hogy hajlamos lázgörcsre más hatóanyag tartalmú lázcsillapítót válasszunk. Néhány lázcsillapító készítmény az amidazophen származék mellett nyugtató és görcsoldó hatású komponenst is tartalmaz (pl. Germicid-C kúp, Supp. Antipyreticum pro parv., stb.); magas láz esetén az amidazophen-tartalom ellenére választható ez a csoport is, ha gyorsan van szükség lázcsillapításra és más szer nem áll rendelkezésünkre.

Ha ilyet adtunk, 12-24 órán belül ne ismételjük, mert a nyugtató komponens kiürülése a szervezetből lényegesen lassabban megy végbe, mint a lázcsillapító komponensé. A lázgörcsre hajlamos gyermeknél a lázcsillapító eljárások nem különböznek, de gondosabban kell eljárni, mint azoknál a gyermekeknél, akiknél lázgörcsre való hajlam nincs.

A 2011-es új lázzal kapcsolatos ajánlás értelmében a lázgörcs nem kerülhető el a megelőzésére adott lázcsillapítóval.

A gyermek saját háziorvosa a lázgörcsre való hajlamát természetesen ismeri. Ha gyermeket idegen orvos (ügyelet, kórház, üdülés, stb.) látja el, jelezzük a lázgörcsre való hajlamot. Hosszabb utazáshoz nyaraláshoz vigyük magunkkal a rektálisan adható görcsoldót, ill. adjunk belőle a bölcsődébe, óvodába is.

Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu