Baba

Figyelmeztető jelek, hogy legyengült a gyerek immunrendszere

Anyukaként van, hogy csak megérzed, hogy a gyerek nem teljesen önmaga, és ilyenkor tudod, hogy a küszöbön van egy megfázás, betegség.
2020. Szeptember 14.
Figyelmeztető jelek, hogy legyengült a gyermek immunrendszere (Fotó: Getty Images)

Szülőként nagyon rossz érzés, ha a gyerek lázas, beteg, azonban ez a fiatal immunrendszere tanulásának és erősödésének a természetes velejárója. Idővel, ahogy egyre több vírussal és baktériummal találkozik a szervezete, immunrendszere megtanulja, hogyan ismerje fel gyorsabban, hogyan győzze le könnyebben a kórokozókat.

A romper.com összegyűjtötte a jeleket, melyek figyelmeztethetnek rá, hogy a gyermeked immunrendszere legyengült, éppen egy betegséggel küzd.

Álmosság

A fáradtság nem feltétlenül jelez valamilyen betegséget. Azonban ha a gyermek csak le akar pihenni a kanapén, és semmi máshoz nincs kedve, ereje – és előző este még csak nem is maradt fent sokáig -, az lehet annak a jele, hogy immunrendszere éppen küzd valamivel.

Kimerültség, kedvetlenség                                                                                       

A szülő jobban ismeri a gyermekét, mint bárki más. Ha a kicsi kedvetlen, kimerült, szeszélyesebb, hisztisebb, vagy egyszerűen nincs nyugta, rossz a közérzete, az jelezheti, hogy immunrendszere éppen küzd valamivel.

Hőemelkedés, láz

A láz a szervezet válaszreakciója a fertőzésekre, jelzi, hogy a szervezet küzd a kórokozók ellen. Ha a gyermek 2 évnél fiatalabb, és 38 °C-os vagy magasabb láza van, jobb felhívni az orvost.

Étvágytalanság

Ha az összes kedvencét felajánlottad a gyermekednek, és még azt sem szeretné megenni, tehát étvágytalan, az is jelezheti, hogy immunrendszere legyengült. Ha kimarad egy-egy étkezés, az még nem akkora probléma, de az nagyon fontos, hogy sok folyadékot fogyasszon a gyermek. Az étvágya pedig vissza fog térni.

Kiütések

A gyermeken jelentkező bőrpír, kiütés, amelynek semmi köze allergiához, akár vírusfertőzés jele is lehet. A kiütés kezelése attól függ, mi okozza azt, ezért a kiütésekkel is érdemes orvoshoz fordulni.

Hasi panaszok

A legyengült immunrendszer a gyermek hasát is megterhelheti, és tapasztalhat görcsöket, hasmenést is. A rendszeres folyadékbevitelre fontos ügyelni, nehogy kiszáradjon. Hasmenés esetén is konzultálj a gyermek orvosával.

Forrás: romper.com