Baba

Első láz a babánál – Mit tehet a szülő?

Ha egy csecsemő lázas, az ijesztő lehet, de nem szabad pánikba esni. Összegyűjtöttük, a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan kezelheti a szülő, ha először lázasodik be a baba.
2019. Január 22.
Első láz a babánál - Mit tehet a szülő?

A 6 hónapnál fiatalabb babák esetében rektális vagyis a végbélbe helyezett lázmérés javasolt. Ne felejtsünk el fél fokot levonni az értékből!

A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők esetében a lázat mindig nagyon komolyan kell venni, annál is inkább, mert nagyon ritkán fordul elő, így súlyos betegséget is jelezhet.

Magyarországon a 2011-es lázra vonatkozó ajánlást kell alapul venni. E szerint:

  • a láz tünet, nem betegség, nem kell tőle megijedni
  • a lázcsillapítás csak akkor indokolt, ha a gyermeknek rossz a közérzete, levert. Még magas láznál sem kell csillapítani, ha a gyermek egyébként jól van
  • kivételt képez, ha a baba 6 hónapnál fiatalabb: 0-3 hónapos korig, ha 38 fokos, vagy ennél magasabb a testhőmérséklet, illetve ha 3-6 hónapos babánák 39 fokos vagy azt meghaladó, azonnal orvost kell hívni.

Ha a láz köhögéssel, étvágytalansággal, bágyadtsággal, levertséggel, fülfájással, hányással, hasmenéssel jár és 39 °C-nál magasabb a testhőmérséklet, akkor a 6 hónaposnál nagyobb babáknál is hívjunk orvost.

Akármekkora gyerekről is beszélünk, nagyon fontos a lázas gyerek folyadékpótlása. Anyatejes baba lázasan sokkal többször kéredzkedhet mellre.

Lázról akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik:

  • 38-39 °C – mérsékelt láz
  • 39-40,5 °C – magas láz
  • 40,5 °C felett – igen magas láz.

Az érvényben lévő szakmai ajánlás szerint elsősorban ibuprofen adását javasolt 3 hónapos kortól, míg a szalicilát tartalmú készítményeket csak 10 éves kor felett lehet adni. Gondos mérlegelést igényel, hogy adjunk, vagy ne adjunk lázcsillapítót. Ha a gyerek a láztól eltekintve jól van, nem aluszékony, nem nyűgös, iszik eleget, akkor a láz kifejezetten jótékony folyamat.

Ha úgy döntöttünk adunk, akkor soha ne adjunk többet, mint amennyi javasolt, általában a baba súlya határozza meg a gyógyszer megfelelő adagját. Mindig használjuk a gyógyszerhez mellékelt mérőeszközt.

Az érvényes szakmai ajánlás már nem tartja hatásosnak sem a hűtőfürdőt, sem a borogatást, hatásfoka megkérdőjelezhető, a gyerekek nagy többsége nem szereti. A szakmai állásfoglalás azonban akkor javasolja, ha a gyerek nem ódzkodik tőle, és ha kombinálva van gyógyszeres lázcsillapítással.

(via parents.com)

Kapcsolódó cikkeink láz témában: