Baba

Milyen táplálkozás javasolt, ha lázas a gyerek?

Milyen étrend javasolt egy lázas gyermek számára? Mi az, amire nagy figyelmet kell ilyenkor fordítanunk?
2017. Február 15.

Amikor gyermekünk lázas, elősorban a megfelelő folyadékpótlásra kell nagy figyelmet fordítanunk. Minél magasabb ugyanis a láz, annál nagyobb a kiszáradás veszélye, ami különösen a csecsemőket, kisebb gyermekeket veszélyezteti.

Folyadékpótlás

Szoptatott gyermekek esetében minél gyakrabban kínáljuk meg anyatejjel a kicsit, a nagyobb gyermekeket pedig sokszor kínáljuk kis mennyiségű folyadékkal! Fontos, hogy a fokozott izzadással járó sóveszteséget is pótoljuk: ehhez egy-egy csipet sót tegyünk a gyermek italába, vagy kínáljuk könnyű, sós ropogtatnivalóval.Láz esetén szénsavmentes ásványvizet, limonádét, hígított gyümölcslevet illetve könnyű gyümölcsteákat, zsírmentes zöldségleveseket adjunk folyadékpótlásként.

Amennyiben a lázhoz hányás vagy hasmenés is társul, a folyadékpótlást ki kell egészítenünk rehidratáló folyadékkal is, hogy a gyermek szervezetének ionháztartása ne boruljon fel. Ezeket por vagy folyadék formájában szerezhetjük be gyógyszertárakban. Kérjük orvosunk segítségét!

Ha a gyermek nehezen fogadja el a folyadékot, fagyasszunk le felhígított gyümölcslevet, így, jégkockaként könnyebben el tudja majd szopogatni. Szívesen elfogadják ilyenkor a jégkrémeket is a gyermekek.Ne feledjük! A láz akár két-háromszorosára is növelheti a gyermek folyadékigényét!

Mit ehet a lázas gyermek?

Láz esetén sokszor nehezen vagy nem fogadnak el ételt a gyerkőcök, emiatt azonban nem kell kétségbeesni. Elsősorban a folyadékpótlásra kell figyelnünk! Ha nincs gond az emésztésével, nincs hasmenése és nem hányt, akkor bármivel kínálhatjuk, természetesen csak az ésszerűség keretein belül. Törekedjünk arra, hogy kerüljük a fűszeres, füstölt ételeket és főként könnyen emészthető, magas szénhidrát-tartalmú, zsírmentes és cellulózmentes ételeket kínáljunk neki! Ilyenek például a kekszek, könnyű főzelékek és levesek, a pudingfélék, a zabkása, a párolt rizs, a lekvár és a méz. A lázas gyermek étrendjében szerepelhetnek még sovány tejtermékek, túró, baromfihús és sajt is.

Fontos hangsúlyozni, hogy ha a lázas állapot elhúzódik, az már a szervezet energiatartalékait is veszélyeztetheti, ami a zsír-és izomszövet mennyiségének csökkenéséhez vezethet. Ez esetben a megnövekvő energia-és fehérjeszükségletet kalóriában és fehérjében gazdag étrenddel kell biztosítani.

Igyekezzünk minél változatosabb módon sovány húsokat, felvágottakat, sajtot, túrót és tojást adni a lázas gyermeknek. Segítségünkre lehetnek különféle speciális fehérjekészítmények és tápszerek, amelyeket az ételbe keverve növelhetjük a fehérjebevitelt. Ennek kiválasztását bízzuk gyermekorvosunkra! Étkezéskor is elsősorban kis adagokkal kínáljuk a gyermeket 2-3 óránként! A panaszok megszűnését követően pedig lassan, fokozatosan álljunk vissza a korábban megszokott étrendhez!

Kapcsolódó cikkeink:

Lázmérő: mikor milyet válasszunk?

Jó-e a vitamin étvágytalanságra?