Baba

Láz a babánál – a legfontosabb tudnivalók

Bár a láz nem betegség, hanem csak egy tünet, a 6 hónaposnál fiatalabb babáknál minden esetben nagyon komolyan kell venni a lázas állapotot.
2021. Március 16.
Láz a babánál - a legfontosabb tudnivalók (fotó: Getty Images)

Még mindig sokan azt az egyébként téves gyakorlatot követik, hogy a lázat feltétlenül és azonnal csillapítani kell, mert a láz veszélyes. Pedig Magyarországon már tíz éve van érvényben a lázra vonatkozó (“új”) ajánlás, amelynek legfontosabb pontjai:

– a láz tünet és nem maga a betegség

– a lázat csak indokolt esetben kell csillapítani, akkor, ha a gyermek közérzete (és nem maga a láz!) ezt kívánja

– kivételt képeznek a legkisebbek, a félévesnél fiatalabb babák.

Lássuk, mi vonatkozik a babákra.

A 6 hónaposnál kisebbeknél a lázat minden esetben nagyon komolyan kell venni, mert ilyen piciknél nagyon ritkán fordul elő láz, ezért akár súlyos betegséget is jelezhet a lázas állapot.

A félévesnél fiatalabbakat két korcsoportra oszthatjuk aszerint, hogy a lázra érvényes protokoll mit ajánlj:

– a 0-3 hónapos babák esetében, ha a testhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 38 Celsius-fokot, akkor azonnal orvost kell hívni

– a 3-6 hónapos babáknál, ha a testhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 39 Celsius-fokot, akkor azonnal orvost kell hívni.

Ha a baba elmúlt 6 hónapos, a testhőmérséklete 39 Celsius-foknál magasabb és a láz mellett étvágytalan, köhög, levert, bágyadt, hány, hasmenése van, fáj a füle, akkor is hívjunk orvost.

Akármekkora gyerekről beszélünk, nagyon fontos a folyadékpótlás láz esetén. Anyatejes babák általában lázas esetén sokkal gyakrabban kéredzkednek mellre, semmiképpen ne akadályozzuk ebben. Lázas állapotban a folyadékigény jelentősen megnő, csecsemők esetében a folyadékpótlás elsődlegesen anyatejet jelent, ha a baba már szilárd táplálékot is eszik, akkor vízzel is megkínálhatjuk.

Ha lázról beszélünk, akkor tisztázni érdemes, hogy egyáltalán mikortól beszélünk lázról és hogyan mérjük a lázat. A hivatkozott 2011-es lázra, lázcsillapításra vonatkozó ajánlás szerint:

36- 37°C – normál testhőmérséklet

37-38 °C – hőemelkedés

38-39 °C – mérsékelt láz

39-40,5 °C – magas láz

40,5 °C felett – igen magas láz.

A testhőmérséklet függ a mérés módjától: csecsemők esetében a testhőmérséklet mérésnek megfelelő helye a végbél. Végbélben mérve a hőmérő által mutatott érték 0,5 °C-al magasabb, mint hónaljban mérve.

Ha a lázcsillapítás mellett döntünk – csecsemők esetében orvossal konzultáljunk előtte – akkor elsősorban ibuprofen adása javasolt 3 hónapos kortól, fontos, hogy szalicilát tartalmú készítményeket csak 10 éves kor felett szabad adni. Soha ne adjunk több lázcsillapítót, mint a javasolt, az adagolást általában a baba súlya határozza meg.

(Cikk forrása: heimpalkorhaz.hu, semmelweis.hu)